Naslovna » Izlasci » Pozorište » Opera i teatar Madlenianum: Premijera predstave „Pluća“
Madlenianum: Suzana Lukić i Goran Jevtić (foto: Zoran Škrbić)
Madlenianum: Suzana Lukić i Goran Jevtić (foto: Zoran Škrbić)

Opera i teatar Madlenianum: Premijera predstave „Pluća“

Na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum u sredu, 11. maja 2022, premijerno će biti odigrana predstava „Pluća„, nastala po tekstu Dankana Mekmilana.

Opera i teatar Madlenianum u koprodukciji sa agencijom Marador donosi ovog proleća pozorišnoj publici duhovitu i nežnu priču o dvoje urbanih visokoobrazovanih ljudi. Ova Mekmilanova duodrama diše istinom u kojoj savremeni gledalac neće moći da se ne prepozna u skoro svakom segmentu zbivanja zbog neverovatne svežine koju podrazumeva delo napisano pre desetak godina.

Drama „Pluća“ izrazito savremenim jezikom govori o dvoje pametnih ljudi koji su pred ispitom rešavanja iskonskih ljudskih potreba dok ih pitanja karijere, ekologije, tehnologije i samorealizacije zbunjuju i zaustavljaju da zapravo žive punim plućima i onako kako im srce govori. Komad nas vraća tome da je suština i današnjeg čoveka da voli i da kroz ljubav traje.

Reditelj i prevodilac drame Ivan Vuković, koji se do sada ostvario kroz mnoga uspešna pozorišna dela u Beogradu i Srbiji, odlučio se za dvoje glumaca koji su u punoj raskoši i zrelosti svojih karijera, što su posvedočili kako ogromnim brojem uloga, tako i izuzetno bitnim nagradama kojima su ovenčani.

Publika će kroz komad „Pluća“ na sceni uživati u kreacijama Suzane Lukić i Gorana Jevtića. Njihova izuzetna nesvakidašnja kompatibilnost se naročito oslikava u duhu urbanosti koju svojom harizmom poseduju oboje i u posebnom dikcijskom daru da na izgled svakodnevni, čak ulični, govor učine pravom pozorišnom poezijom.

Ivan Vuković je u skladu sa komadom izabrao i izvrsnu mladu darovitu ekipu saradnika autora, i to Emu Stojković za scenografa, Ivanu Mladenović za kostimografa i Miroslava Radulovića za kompozitora.

Reprize su planirane za 18. maj i 3. jun. (danubeogradu.rs)