Naslovna » Izlasci » Izložbe » UP „Cvijeta Zuzorić“: Prolećna izložba 2022 – Umetnost i društvo
Prolećna izložba 2022 (vizual: Tijana Cvetković)
Prolećna izložba 2022 (vizual: Tijana Cvetković)

UP „Cvijeta Zuzorić“: Prolećna izložba 2022 – Umetnost i društvo

Od 7. (19.00) do 30. aprila 2022. u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ biće otvorena Prolećna izložba 2022. pod nazivom „Umetnost i društvo“.

Posle prevremene izborne skupštine (i peripetija koje su prethodile ovom skupu, a sada su razrešene), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) organizovaće Prolećnu izložbu, čije će otvaranje trajati 72 sata. Biće to najduže otvaranje u istoriji ULUS-ovih izložbi.

Tokom tri dana i tri noći, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ će postati prostor druženja i društvenosti. U njemu će se boraviti i raditi, uz susrete, razgovore, kuvanje, spavanje…

U konkursnoj najavi ove izložbe, umetnici su pozvani da se spreme za aktivno učešće i da svojim radovima odgovore na niz pitanja o radu u umetnosti, o sopstvenoj poziciji i ulozi spram društvenih zahteva, o vrednovanju i shvatanju umetnosti. Konačno, upitani su kome bi umetnički rad trebalo da pripada i da li bi svet umetnosti pristao na društvo u kome se svi ljudi bave umetničkim radom.

Prošle 2021. godine, Prolećna izložba napravljena je u polumraku, posle požara u Paviljonu kroz proces zajedničke postavke i uprkos pritisku pandemijskih rizika.

Ove godine, izložba ostaje poligon za proizvodnju društvenosti, uz nekoliko novih detalja: svi radovi se posmatraju i razmatraju zajedno, kroz niz dijaloških formata, uz procesne i prateće aktivnosti koje umetnici biraju da izvode u samom prostoru; neće biti standardnog postupka selekcije, već direktnih susreta i akcija. (danubeogradu.rs)