Naslovna » Izlasci » Akcije » Uskršnji karneval na Tašmajdanu (23. i 24. april 2022)
Veliki uskršnji karneval 2022
Veliki uskršnji karneval 2022

Uskršnji karneval na Tašmajdanu (23. i 24. april 2022)

Tradicionalni Veliki uskršnji karneval, koji se svake godine održava u Tašmajdanskom parku, biće priređen u subotu i nedelju, 23. i 24. aprila 2022.

Ovaj dvodnevni porodični festival odvijaće se narednog vikenda, od 11.00 do 18.00, u organizaciji Gradske opštine Palilula i Udruženja Kultur Šok. U divnom ambijentu Tašmajdanskog parka, a posetioci će biti u prilici da uživaju u programu namenjenom celoj porodici.

Povodom proslave prvog jubileja, a u cilju širenja manifestacije, Velikom uskršnjem karnevalu se pridružila i Gradska opština Zemun, na čiju inicijativu je uključena još jedna sjajna gradska lokacija i time proširen festival na obe strane reke. U pitanju je Zemunski kej (kod Venecije) gde će se takođe održati dvodnevni festival sa bogatim sadržajem u istom terminu.

Veliki uskršnji karneval obeležiće mnogobrojni zabavni programi koji će se odvijati na centralnoj festivalskoj bini gde će se smenjivati muzički i plesni nastupi, dečije predstave i razni performansi, ali i na celom festivalskom prostoru na kojem će karnevalsku atmosferu dočarati perkusionisti, mažoretkinje, ulični zabavljači, kao i maskote omiljenih dečijih junaka.

Najmlađe posetice očekuje i osam različitih celodnevnih kreativnih radionica na temu glume, pesništva, slikarstva, sporta, pevanja i mnogi drugi interaktivni sadržaji koji podstiču razvoj dece ali i veliki zabavni grad i zona konja u kojima će moći da nauče sve o ovim plemenitim životinjama i konjičkom sportu.

Manifestacija ima za cilj promociju porodičnih vrednosti i podsticanje razvoja društvene odgovornosti kod najmlađih ali pre svega, akcenat je na razvijanju osećaja solidarnosti i važnosti dobročinstva.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Zato je u saradnji sa svih 17 osnovnih škola sa teritorije opštine Palilula i ove godine pokrenuta velika društveno odgovorna akcija u koju su uključena deca svih nižih razreda, pa će se tako mališani i ove godine takmičiti u okviru takmičarske discipline „Izbor za najlepše oslikano jaje“ i „Izbor za najlepše ukrašenu uskršnju korpu“. Ovom akcijom osnovci, sada već tradicionalno, pomažu nekim od socijalno ugroženih đaka iz školske klupe kojima je pomoć neophodna.

Radovi osnovaca koji budu najkreativniji, biće izloženi na samom karnevalu gde će posetioci imati prilike da prilaganjem donacije, koju budu smatrali adekvatnom, postanu vlasnici nekog malog umetničkog dela, i time pomognu celu akciju. Prikupljeni novac će otići u humanitarne svrhe, fondu kojem pobednik bude namenio sredstva.

U duhu praznika, i ove godine će na karnevalu biti održano takmičenje u tucanju jajima na koje se mogu prijaviti svi zainteresovani na licu mesta, kao i simpatično takmičenje u puzanju beba u kojem će najbrži i najsnalažljiviji osvojiti vredne nagrade. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.