Naslovna » Izlasci » Izložbe » BINA 2022 – festival arhitekture u Beogradu
BINA 2022 - festival arhitekture u Beogradu
BINA 2022 - festival arhitekture u Beogradu

BINA 2022 – festival arhitekture u Beogradu

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022 – biće održana od 26. maja do 7. jula, a program čine izložbe, šetnje, tribine i drugo.

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/22) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu.

Radionica „Zajedničko planiranje bloka 37“

Radionica o bloku 37

Pre početka manifestacije, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, organizatori će 22. maja realizovati radionicu pod nazivom „Zajedničko planiranje bloka 37“, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka.

U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora. Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja.

BINA predstavlja… Izložba u Galeriji SANU

Plakat Dobrović

Izložba „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“ biće otvorena 24. maja (19.00) u Galeriji SANU i trajaće do 24. avgusta.

Ova izložba organizovana je povodom 125-godišnjice rođenja akademika prof. Nikole Dobrovića (1897-1967), arhitekte, člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Jugoslavenske akademije znanosti i umetnosti (JAZU, danas HAZU). Аutori su Marta Vukotić Lazar i Bojan Kovačević, a autorka izložbene postavke je Marina Dokmanović.

Izložba je zamišljena kao eksponiranje više slojeva života i dela Nikole Dobrovića. Autori imaju u vidu izvesni zaborav koji je delimično pokrio znanje i svest o tom velikom čoveku srpske arhitekture i kulture uopšte, ranije svakako i jugoslovenske, po životnim okolnostima i centralnoevropske, a svakako graditelja čiji je opus ostao na raznim stranama sadašnjih evropskih država.

Jedan od ciljeva izložbe je da sinoptički pregleda i prikaže Dobrovićev opus po prvi put, ne računajući, pa i ne u potpunosti, neke zbornike o ovom arhitekti.

Sama izložba deo je integralnog obeležavanja 125 godina od rođenja velikog arhitekte, koje obuhvata naučni skup, nekoliko publikacija na srpskom i engleskom jeziku, studentski konkurs, tribine i razgovore, u organizacionoj saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture, Arhitektonskim fakultetom UB, Filozofskim fakultetom UB, Udruženjem arhitekata Srbije i Akademijom arhitekture Srbije.

Bina šetnje

Subota, 28. maj 2022… 

  • Narodna biblioteka Srbije

Nedelja, 29. maj 2022.

  • Novi vek Ložionice
  • Muzej savremene umetnosti
  • Večernja šetnja po Gardošu

Subota, 4. jun 2022.

  • Izlet: Transformacija javnih prostora u Šapcu 2015-20.

Nedelja, 5. jun 2022.

  • Urbane memorije donjeg Dorćola

Petak, 10. jun 2022.

  • MIA Dorćol

Nedelja, 19. jun 2022.

  • Terazije

Petak, 24. jun 2022.

  • Palata Jadransko-podunavske banke

Nedelja, 26. jun 2022.

  • Istorija Beogradske tvrđave

Više informacija o BINA programima potražite na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)