Naslovna » Izlasci » Festivali » FEDEHO 2022 – XI Festival horova dece i mladih
FEDEHO 2022 - XI Festival horova dece i mladih (detalj sa plakata)
FEDEHO 2022 - XI Festival horova dece i mladih (detalj sa plakata)

FEDEHO 2022 – XI Festival horova dece i mladih

Republički Festival horova dece i mladih – FEDEHO, biće održan se u četvrtak i petak, 12. i 13. maja 2022, u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Oba dana horovi će nastupati na Velikoj sceni „Donka Špiček“ od 17.00 do 19.00, dok će u subotu, 14. maja od 10.00, biti izveden revijalni koncert i proglašenje pobednika festivala u svim žanrovima.

Ulaz na festival je slobodan.

Ovogodišnji FEDEHO okupiće šesnaest horova iz cele Srbije: Jagodine, Kraljeva, Prokuplja, Zrenjanina, Vranja, Paraćina, Bečeja, Jajinaca, Pančeva, Požarevca, Obrenovca, Sopota, Kule i Beograda. Takmičenje će pratiti stručni žiri u sastavu: Vera Carina, Kristina Višić Parezanović i Aleksandar Sekulić, koji će u subotu proglasiti pobednika.

Najbolji hor, po mišljenju stručnog žirija, učestvovaće na ovogodišnjoj Međunarodnoj manifestaciji dece Evrope „Radost Evrope“. Pored nagrade za najbolji hor, biće dodeljene i specijalne nagrade za scenski nastup, najbolje izvedenu kompoziciju i najboljeg dirigenta. Žiri publike, koji će činiti učenici iz nekoliko beogradskih škola, dodeliće Nagradu publike.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Priliku da učestvuju na festivalu imaju svi dečiji horovi iz Srbije i regiona. Festival okuplja horove osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove pri državnim i privatnim institucijama.

Učesnici festivala imaće priliku da uz zabavu i upoznavanje sa svojim vršnjacima jedni drugima prezentuju svoj talenat, uporede muzička dostignuća i pokažu se u muzičkom žanru u kom su najbolji.

Cilj festivala je afirmisanje dečje horske muzike, scenskog muzičkog izvođenja i popularisanje horske muzike kao deo našeg kulturnog nasleđa. Urednica festivala je mr dirigovanja Nevena Ivanović, dirigent Hora DKCB. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.