Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu od 25. do 28. maja 2022.
Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu
Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu

Festival Mirëdita, dobar dan! u Beogradu od 25. do 28. maja 2022.

Deveto izdanje festivala Mirëdita, dobar dan! biće održano od 25. do 28. maja 2022. godine, na nekoliko lokacija u Beogradu.

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova, biće predstavljen spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti, u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo.

Festival će ove godine započeti izložbom „Sve naše suze“ u sredu, 25. maja od 18.00, a koju će posetioci imati prilike da pogledaju do 1. juna u prostoru Endžio Hab, na adresi Dobračina 4. Ove godine festival se simbolično otvara glasovima žrtava donesenim u umetničkoj formi, jer je danas važnije nego ikada da ih čujemo, kako bismo razumeli da je mir jedina sigurna opcija za sve.

– Razgovor o bolnim temama je nulta tačka odnosa Srbije i Kosova, prošlost je tu da iz nje učimo, kako bismo naučili da se mir gradi na empatiji i činjenicama. Građani i građanke Srbije i Kosova zaslužuju mir koji traje, koji ih motiviše da se međusobno upoznaju i saznaju više jedni o drugima, a ne ksenofobiju i međusobno nerazumevanje, kom danas svedočimo – rekla je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Svečanost povodom otvaranja, održaće se 26. maja od 18.00, u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega će svi gosti od 19.00 moći da pogledaju predstavu „Stifler“, na istoj lokaciji, koja kritički promatra moralne standarde koje društva često koriste kao kriterijum za iskazivanje ljudskosti i pružanje pomoći.

U fokusu debatnog programa festivala ove godine će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka. Detalje o vremenu održavanja debata, lokacijama i govornicima možete pronaći na sajtu festivala.

Na repertoaru festivala ove godine nalazi se i film „Košnica“, rediteljke Bljerte Bašoli, koji će premijerno biti prikazan beogradskoj publici 28. maja od 20.00 u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj 1.

„Košnica“ je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar. Film je osvojio do sada mnogobrojne nagrade, među kojima i tri nagrade na Sandens festivalu. Ulaz na film, kao i na sve događaje sa programa festivala Mirëdita, dobar dan! je besplatan.

Koncert popularnog kosovskog izvođača, Špata Dede, zakazan je za 27. maj u 21.00, dok će deveto izdanje festivala biti zatvoreno žurkom u XL Baru uz zvuke koje će publici puštati DJ Genc Eljezaj.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane da posete festival, a sve detalje o ovogodišnjem programu mogu pronaći na sajtu manifestacije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.