Naslovna » Izlasci » Festivali » Glumijada – VII Međunarodni festival dečije dramske igre
Glumijada
Glumijada

Glumijada – VII Međunarodni festival dečije dramske igre

Sedmi Međunarodni festival dečije dramske igre – Glumijada biće održan od 7. do 9. maja 2022. u Dečjem kulturnom centru Beograd (DKCB).

U organizaciji DKCB i Udruženja građana „Moja scena“, festival će otvoriti gosti iz Slovenije i Poljske – Ana Romih, balerina, koreograf i baletski pedagog plesne grupe Kulenijum iz Ljubljane i Gžegorž Šerputovski, glumac, reditelj i profesor glume na Nacionalnoj dramskoj akademiji u Varšavi.

Glumijada je međunarodni festival revijalnog karaktera na kome se predstavljaju škole glume za decu od pet do 19 godina iz Srbije i regiona. Program festivala usmeren je na razvijanje kreativnog razmišljanja i interesovanja za pozorište i književnost kod dece i mladih.

Glumijada 2022 predstaviće dvanaest škola glume iz Srbije i regiona čiji će polaznici izvesti predstave „Pepeljuga u zemlji čuda“, „Cirkus“, „Like, hate, subscribe”, „Gospodar muva“, „Alibaba i razbojnici“, „Buđenje“ i druge.

Prvi dan festivala rezervisan je za dramske predstave i radionice pozorišne improvizacije, koje će voditi istaknuti umetnici i dramski i plesni pedagozi iz Slovenije i Poljske, stručni saradnici projekta međunarodne saradnje Mlado pozorište u pokretu (Young Theatre on the move). Radionice će za temu imati projektnu metodologiju „Impro pokret“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Drugog dana festivala, pored predstava koje će deca igrati za decu, publika će imati priliku da pogleda film „Leto kada sam naučila da letim“, reditelja Radivoja Andrića i da učestvuje na radionicama koje će voditi glumice Olga Odanović i Klara Hrvanović („Filmska gluma“), reditelj Radivoje Andrić („Stvaranje scenarija i režija“) i producenti ovog filma Maja Popović i Milan Stojanović („Kako nastaje film, od ideje do premijere“).

Ulaz za predstave, projekciju filma i kreativne radionice je slobodan, s tim što je za učešće u radionicama potrebna prijava preko ovog sajta.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.