Naslovna » Izlasci » Izložbe » Interaktivna multimedijala instalacija DAH teatra: Ti moraš biti zenitista!
DAH teata: Instalacija "Ti moraš biti zenitista!" (foto: Đorđe Tomić)
DAH teata: Instalacija "Ti moraš biti zenitista!" (foto: Đorđe Tomić)

Interaktivna multimedijala instalacija DAH teatra: Ti moraš biti zenitista!

DAH teatar ponovo otvara interaktivnu multimedijalnu instalaciju „Ti moraš biti zenitista!“, 17, 18. i 19. maja 2022. u galeriji N.EON.

Ova instalacija/izložba (od 16.00 do 22.00; Crnogorska 10) zamišljena je za različite galerijske i muzejske prostore i promišlja nasleđe autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – zenitizma.

Ovaj avangardni pokret je nastao dvadesetih godina dvadesetog veka. Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne zemlje i istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa „Zenit”, odjeci zenitističkih ideja kako u savremenoj umetnosti tako i u savremenom društvu.

Ideje zenitizma – antiratne ideje, verovanje u mogućnost stvaranja novog, pravednijeg društva i odnosa, i posle sto godina važne su i potrebne, naročito u savremenom trenutku, kada se izgubila vera u mogućnost stvaranja boljeg sveta. Zenitizam nas poziva da se inspirisani zanosom umetnika tog doba, ponovo okrenemo velikim vrednostima u čijem centru je – čovek.

Instalacija se sastoji iz tri celine, koje predstavljaju originalne radove umetnica/ka koji se bave savremenim umetničkim odgovorom na ideje zenitizma.

Koncept ove multimedijalne interaktivne instalacije su osmislile i kreirale osnivačice DAH teatra Jadranka Anđelić i Dijana Milošević, čije je premijerno izvođenje/otvaranje bilo u februaru ove godine na međunarodnom festivalu DAH teatra „Umetnost i ljudska prava” u Beogradu.

Prvo veče izložbe, 17. maja od 20.00, publiku očekuje nastup četiri performera, koji će dodatno dočarati atmosferu zenitističkog pokreta i nagnati na razmišljanje da li je ovaj pokret i dalje aktuelan, prisutan, i na kraju da li su zenitisti i dalje među nama.

Autorka video/audio radova i instalacije prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović biće gost 18. maja, dok će 19. maja tu biti dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor, Slavimir Stojanović Futro, koji je dizajnirao plakat za predstavu DAH teatra „Zenit – Istorija jednog zanosa“, iz 1994. godine. (danubeogradu.rs)