Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Branko Ćopić – Oglasi „Šumskih novina“
Kreativni centar: Branko Ćopić - Oglasi "Šumskih novina"
Kreativni centar: Branko Ćopić - Oglasi "Šumskih novina"

Kreativni centar: Branko Ćopić – Oglasi „Šumskih novina“

Branko Ćopić, jedan od naših najznačajnijih pisaca, poznat je po svojim pripovetkama, novelama, romanima i pesmama, ali je cenjen i kao dečji pisac.

Imao je živu maštu i dar za spretno uobličavanje svojih posmatranja, ali i nesumnjivi humoristički talenat. Napisao je preko trideset knjiga za decu, među kojima su i dva romana.

Nakon „Ježeve kućice“, „Pijetla i mačka“, „Mjeseca i njegove bake“ i „Vašara u Strmoglavcu“, u ediciji „Pustolovine za predškolce“ Kreativnog centra objavljen je još jedan naslov Branka Ćopića, našeg čuvenog pisca za decu i mlade.

Uz Oglase „Šumskih novina“ najmlađi čitaoci i njihovi roditelji doživeće pravu čitalačku pustolovinu ispunjenu smehom i uzbuđenjima!

Oglasi su, u stvari, duhovite zagonetke – stihovi sa skrivenim značenjem, za čije je otkrivanje potrebna domišljatost, a na tom putu smeh i zabava su zagarantovani. Ćopićevi stihovi protkani su mudrim, lukavim humorom, koji deca vole i s radošću otkrivaju.

Junaci ove knjige su šumski stanovnici koji neprestano pokušavaju da međusobno nasamare jedni druge podmetanjem raznoraznih zamki. Vuk poziva jaganjce u novoosnovani hor, a lija je sasvim slučajno pronašla jedno guskino pero i rado bi htela da joj ga vrati.

Oglasi iz „Kupusnog lista“ na šarmantan način slikaju svakodnevne dečje muke, baveći se situacijama i iskustvima koje deca shvataju ozbiljno – briga zbog loše ocene, strah od mraka ili griža savesti zbog učinjenog nestašluka. Deo knjige pod nazivom Oglasi „Mačkove pređe“ posvećen je smešnom sukobu između čiča Triše i njegovog lenjog mačka Toše i halapljivog psa Žuće.

Kreativni centar: Branko Ćopić - Oglasi "Šumskih novina"

Posebnu ulogu u razumevanju stihova i otkrivanju njihovog pravog značenja imaju nenadmašne ilustracije Dušana Pavlića, koje čaroliju čitanja čine još uzbudljivijom.

Kao i u ostalim izdanjima iz edicije „Pustolovine za predškolce„, čitaoce na kraju knjige čekaju nove avanture – dodatni sadržaji, poput zanimljivih anegdota iz piščevog detinjstva i maštovitih zadataka koji će podstaći decu da nastave priču. Čitaoci će saznati kakav je Branko Ćopić bio kao dete i kakve dragocene pesme i priče je još napisao. Moći će samostalno ili uz pomoć roditelja da se zabave, istovremeno razvijajući čitalačke veštine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.