Naslovna » BG svaštara » Književnost » Mirko Dejić i Branka Dejić: Igraonica za male matematičare
Mirko Dejić i Branka Dejić: Igraonica za male matematičare
Mirko Dejić i Branka Dejić: Igraonica za male matematičare

Mirko Dejić i Branka Dejić: Igraonica za male matematičare

U izdanju Kreativnog centra objavljena je zbirka zanimljivih i raznovrsnih zadataka – Igraonica za male matematičare autora Mirka Dejića i Branke Dejić.

Od rođenja do šeste i sedme godine života (do polaska u školu) mozak dece je najefikasniji i najspremniji za učenje. Naučnici koji se bave ranim razvojem mozga dece upozoravaju na to da ovaj razvoj neposredno utiče na detetov uspeh u školi, ali i na celokupnu njegovu delatnost u kasnijem periodu.

Sve to pokazuje da uticaji na rani razvoj mišljenja kod dece imaju izuzetno veliki značaj. Pored niza aktivnosti, kao što su, na primer, fizičke, veoma su važne i one koje kod dece razvijaju specijalne, matematičke sposobnosti kao što su apstrahovanje, logičko rasuđivanje, matematička intuicija, kreativno rešavanje problema, pronalaženje različitih i originalnih rešenja problema, postavljanje novih problema (elastičnost i kreativnost mišljenja), osećaj za uzrok i posledicu, i mnoge druge.

Zadaci u knjizi Igraonica za male matematičare su ponekad neobični, i namenjeni su deci u uzrastu od pet do sedam godina. Neke zadatke mogu rešavati i mlađa deca, a u tom slučaju – ona su potencijalno darovita za matematiku.

Svrha zadataka je da kod deteta razviju matematičke sposobnosti na zabavan način i formulisani su tako da kod mališana izazovu radoznalost, želju za rešavanjem i radost zbog savladanog zadatka.

Najčešći zahtevi u zadacima jesu da deca nešto nacrtaju, docrtaju, spoje, oboje, zapišu, uoče, uporede i tome slično. Od pribora su im potrebni bojice, grafitna olovka i štapići ili šibice. Na kraju knjige nalazi se tabela u koju se unosi broj označenih krugova u svakoj boji, kao i tri pohvalnice – zelena, žuta i crvena – za izuzetan uspeh u rešavanju matematičkih zadataka, to jest veoma dobar i dobar uspeh.

Samostalno dolaženje do ideje o načinu rešavanja zadatka i naslućivanje rešenja razvijaju stvaralačke potencijale dece, kao i intuiciju neophodnu u rešavanju matematičkih problema. Pored toga što će se uticati na razvoj matematičkih sposobnosti, deci ćemo pomoći i da se uspešno pripreme za polazak u školu.

Mirko Dejić i Branka Dejić: Igraonica za male matematičare

„Dragi odrasli, pročitajte detetu zadatak, proverite da li razume tekst, da li shvata šta se traži u zadatku i uočava li podatke na kojima će temeljiti rešenje. Nipošto ne rešavajte zadatke umesto deteta, već mu samo ponekad pružite malu pomoć, ukažite mu na to gde greši, ohrabrite ga ako je na dobrom putu ili mu razjasnite termine i zahteve.

Pri rešavanju zadataka budite strpljivi s decom. Razmislite o tome zašto ona negde ne uspevaju – možda su potrebne dodatne informacije. Ukažite im na greške i trudite se da ih ona sama isprave. Ako neki zadatak ne uspeju da reše, ostavite ga za kasnije, a odaberite lakši. Ne radite ništa protiv detetove volje kako ne biste postigli efekat suprotan od željenog, odnosno to da dete izgubi interesovanje za rad.

Neka dete radi od petnaest do dvadeset minuta nekoliko puta nedeljno i to je dosta. Deca vole da rešavaju zanimljive i neobične zadatke. Videćete – uspeh će ih ohrabriti!“, ističu autori u predgovoru ovog izdanja.

Prof. dr Mirko Dejić profesor je na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, u penziji. Njegova naučna delatnost odnosi se na utemeljenje i razvoj metodike matematike na predškolskom i osnovnoškolskom nivou.

Autor je nekoliko univerzitetskih i osnovnoškolskih udžbenika, kao i niza popularnih matematičkih knjiga za decu i odrasle. Objavio je oko 150 naučnih i stručnih radova. Za knjige Matematika kao igra 1 i 2, u izdanju Kreativnog centra, dobio je nagradu Evropskog udruženja izdavača udžbenika za najbolji evropski udžbenik u kategoriji knjiga za predškolce u 2012. godini.

Branka Dejić je profesor matematike. Radila je u Gimnaziji Uroš Predić, Pančevo i od osnivanja (2000) radi u Regionalnom centru za talente Mihajlo Pupin, Pančevo, kao predavač i mentor. Veliki broj njenih učenika postigao je vrhunske rezultate na republičkim i međunarodnim matematičkim takmičenjima. Koautor je devet knjiga namenjenih popularizaciji i razvijanju darovitosti za matematiku.

Kao koautor za knjige Matematika kao igra 1 i 2, u izdanju Kreativnog centra dobila je nagradu Evropskog udruženja izdavača udžbenika za najbolji evropski udžbenik u kategoriji knjiga za predškolce u 2012. godini. Dobitnik je i Diplome za uspešan mentorski rad sa darovitim učenicima, koju dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine (2012). (danubeogradu.rs)