Naslovna » BG špijun » Molijerovi dani 2022 u Beogradu, Nišu i Novom Sadu
Molijerovi dani 2022 u Beogradu, Nišu i Novom Sadu
Molijerovi dani 2022 u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Molijerovi dani 2022 u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Molijerovi dani, književni susreti sa francuskim piscima, koje organizuje Francuski institut u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, trajaće do 31. maja 2022.

Kroz majske književne susrete sa francuskim piscima, ljubitelji književnih avantura upoznaće podneblja i ljude Korzike, Podunavlja, Španije, vremena prognanstava, sučeljavanja nauke i mistike, dobra i zla. Manifestacija je počela 9. maja 2022, a gostovaće pisci Emanuel Ruben, Žerom Ferari, Frank Buis, Pjer Asulin i Natali Koen.

Autor putopisa „Uz Dunav“, Emanuel Ruben, pričaće o pustolovinama koje je doživeo na svom biciklističkom proputovanju uz obale Dunava, od Crnog Mora do izvora u Crnoj šumi. Novosađani su ga ugostili 9. maja, a onda gostuje 10. i 11. maja na književnim večerima u Kulturnoj stanici Svilara i Bulevar books-u. U razgovoru sa Vladimirom Gvozdenom, Pavlom Sekerušom, Borom Babić i Melitom Logo Milutinović govoriće o utiscima, predelema i ljudima na koje je nailazio od Ukrajine, preko Moldavije,Rumunije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Austrije, do izvorišta u Nemačkoj.

„Pravac Korzika“, poseban je događaj u okviru Molijerovih dana, budući da u prijateljsku posetu Srbiji dolazi delegacija sa ovog ostrva čija lepota i autentičnost bude znatiželju.

Na poziv direktora Francuskog instituta u Srbiji, predstavnici Bastije, grada koji je podneo kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2028, u Beogradu će imati priliku da prisustvuju predstavljanju knjige „Srbi na Korzici“, Zorana Radovanovića, o kojoj će 10. maja od 17.00, u RTS klubu u Svetogorskoj, pored autora govoriti i istoričar Radomir J. Popović, kao i Dragan Inđić, odgovorni urednik RTS izdavaštva.

Knjiga govori o Srbima koje su brojne korzikanske porodice prihvatile tokom Velikog rata, kao i o snazi i značaju francusko-srpskih veza koje su u to vreme uspostavljene.

Korzikanski pisac i filozof Žerom Ferari, koji je oduševio svojom „Besedom o padu Rima“, za koju je dobio prestižnu Gonkurovu nagradu, ponovo dolazi u Srbiju, ovoga puta da bi predstavio romane „Princip“ i „Po svom liku“, u prevodu Melite Logo Milutinović, koja će i učestovati na promociji. Razgovor sa piscem vodiće novinar i kritičar Teofil Pančič, najpre u Beogradu, 10. maja, u RTS klubu, od 18.00, a potom u Novom Sadu, 11. maja u 18.00, u knjižari Bulevar Books.

„Princip“ je roman o nemačkom fizičaru, Nobelovcu Verneru Hajzenbergu, o njegovom „principu neodređenosti“, o tragediji svetskog konflikta… Po svom liku je pak roman posvećen strastvenoj korzikanskoj fotografkinji, koja je kroz foto reportaže sa Korzike, a naročito sa ratišta, bolnih mesta među kojima je i bivša Jugoslavija, sagledavala moć i nemoć fotografije.

Ferari će učestvovati 12. maja u izboru za dobitnika stipendije Ange Tomasi, koja će jednom mladom fotografu iz Srbije omogućiti dvomesečni umetnički boravak na Korzici. Stipendiju dodeljuju Francuski institut u Srbiji i Fondacija Univerziteta Korzika. Prijave su u toku. Zadatak dobitnika ili dobitnice stipendije je da oživi sećanja na srpsku decu koje je Veliki rat naterao u izgnanstvo i koje su prihvatile korzikanske porodice.

„Nijedne žene sin“ je roman koji je privukao pažnju čim je bio objavljen. Njegov autor, Frank Buis, predstaviće ga u Beogradu 17. maja, u Nišu 18. maja i u Novom Sadu 19. maja.

Priča o devojčici koju je otac bez objašnjenja dao okrutnom čoveku koji je odvodi u svoj zamak, toliko je surova da je pisac morao da je smesti u nepoznatu epohu i podneblje. U jednom samostanu pretvorenom u duševnu bolnicu, sveštenik Gabriel pronalazi njene dnevnike koji otkrivaju mračne porive ljudi, suočavanje mlade devojke sa zlom, koje ona ipak uspeva da nadvlada.

Slojevitost ovog romana i supstilnost Buisovog stila otkriće njegovi sagovornici – novinarka Branislava Antović-Aleksić, Alis Marić, autorka portala Čitaj knjigu, Nikola Bjelić, profesor književnosti i Milena Zukić. Sve razgovore vodiće Jovana Ilić, prevodilac i profesor francuskog.

Najzad, u poslednjoj nedelji maja, u goste nam dolaze Pjer Asulin, pisac, novinar, član Akademije Gonkur, i Natali Koen, književnica koja će sa Asulinom, 26. maja od 18.00, u Jevrejskom kulturnom centru, učestvovati u razgovoru o Sefardima, Španiji, proganjanju Jevreja…

„Povratak u Sefarad“ je roman koji je Asulin napisao nakon što je španski kralj Felipe VI njemu i svim Sefardima, potomcima onih koji su 1492. proterani iz Španije, ponudio špansko državljanstvo. Na suptilan način opisuje kolevku Don Kihota, Almodovara, Goje, inkvizicije…

Pored Natali Koen, čije delo „Jedan čudni susret. Jevreji, Grci i Rimljani“, može biti izazov za srpske izdavače i prevodioce, u razgovoru sa Asulinom učestvovaće i pisac Filip David, čija su dva dela – „Kuća sećanja i zaborava“ i „Princ vatre“ – prevedena na francuski. Razgovor će voditi Milica Vinaver, profesor fransuske književnosti, a u muzičkom intermecu nastupiće muzičar i reditelj Stefan Sabljić. Inače, Pjer Asulin je poznat srpskoj čitalačkoj publici po romanu „Klijentkinja“.

Poslednji događaj u okviru ovogodišnjih Molijerovih dana biće priređen 27. maja.

U Ambasadi Francuske okupiće se studenti francuskog jezika Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kako bi, nakon poslednje seanse razgovora, kojima će prisustvovati Pjer Asulin, predstavnik Akademije Gonkur, u 12.30 objavili ovogodišnjeg dobitnika Gonkurove nagrade studenata Srbije.

Saznaćemo koji je roman, po njihovom mišljenju, zaslužio da ponese titulu najboljeg frankofonog književnog ostvarenja u protekloj godini. Prisustvovanje ovom događaju je moguće isključivo uz pozivnicu.

Svi susreti i razgovori sa gostima iz Francuske vodiće se na francuskom i srpskom jeziku, uz obezbeđen prevod. Ulaz je slobodan.

Molijerove dane organizuje Francuski institut u Srbiji. Detaljan program Molijerovih dana pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)