Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Naučnici otkrivaju: Udisanje zagađenog vazduha umanjuje šanse za začeće
Naučnici otkrivaju: Udisanje zagađenog vazduha umanjuje šanse za začeće
Naučnici otkrivaju: Udisanje zagađenog vazduha umanjuje šanse za začeće

Naučnici otkrivaju: Udisanje zagađenog vazduha umanjuje šanse za začeće

Jedna od najvećih zdravstvenih pretnji, s kojom se, u manjoj ili većoj meri, suočavaju sve zemlje sveta jeste zagađenost vazduha.

Industrijalizacija je umnogome olakšala živote ljudi, učinivši ih praktičnijim, ali nas je i izložila devastativnom uticaju štetnih materija, ugrožavajući naše zdravlje.

Studije potvrđuju štetan uticaj zagađenog vazduha na reproduktivno zdravlje!

Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazali su da zagađenje vazduha negativno utiče na plodnost, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Zabrinjavajuće statistike otkrivaju da je u poslednjih 10 godina učetvorostručen broj ljudi koji imaju problema s plodnošću!

U prilog ovome govore i rezultati studije koju je izvršio na Harvardu eminentni srpski profesor humane genetike, Miodrag Stojković. U ekskluzivnom prilogu za Radio-televiziju Srbije, Stojković je objasnio kako je, zajedno sa svojim istraživačkim timom, dokazao prisustvo mikro i nanoplastike u ljudskom organizmu, a istakao je i uticaj zagađenja na reproduktivno zdravlje.

– Jasan indikator muškog steriliteta, koji je u porastu, jeste opadanje broja i kvaliteta spermatozoida. Broj spermatozoida kod današnjih muškaraca u proseku je upola manji u odnosu na broj spermatozoida koji su imali muškarci pre 50 godina! Kod žena se to ogleda u porastu i ubrzanoj potrošnji rezervi jajnih ćelija – istakao je Stojković.

Naredno istraživanje kojim je rukovodio bavilo se kvalitetom vazduha u gradovima u kojima je zagađenje dvostruko veće od dozvoljenog. Rezultati su uznemirujući, jer ukazuju na to da je u mestima, u kojima je koncentracija toksičnih čestica u vazduhu visoka, stopa mrtvorođene dece u porastu!

Udisanje toksičnih PM čestica smanjuje mogućnost začeća za čak 20%!

Svesni problema, kineski naučnici sproveli su ispitivanje o štetnim efektima zagađenog vazduha na plodnost. Za potrebe istog obuhvaćeno je više od 18.000 parova koji žive u oblastima s povećanom koncentracijom toksičnih PM 2.5 i PM 10 čestica.

Rezultati su pokazali da udisanje zagađenog vazduha smanjuje mogućnost začeća za čak 20%! Ono izaziva upale unutar tela, koje mogu da kompromituju proizvodnju jajašaca i spermatozoida.

Slični su i rezultati nedavno sprovedenog američkog istraživanja koje je obuhvatilo 600 žena. Naime, ustanovljeno je da kontinuirana izloženost zagađenom vazduhu negativno utiče na proizvodnju zrelih jajnih ćelija, kao i da izaziva posledice poput prevremenog porođaja, neuhranjenosti novorođenčadi i pobačaja.

Parovi koji su učestvovali u ispitivanju bili su izloženi vazduhu čija je zagađenost iznosila 10 mg po m3. Posebno je uznemirujuć podatak da, u pojedinim gradovima Srbije, zagađenost vazduha prelazi i 70 mg po m³!

Prečišćivači vazduha – neophodnost, a ne luksuz!

Stručnjaci iz medicinske struke poslednjih godina ističu realnu potrebu za posedovanjem prečišćivača vazduha. Shodno tome, ponuda kompanije Zepter International, višedecenijskog lidera u izradi inovativnih tehnoloških rešenja za bolji i duži život, sadrži sobne i nosive TherapyAir® prečišćivače vazduha koji uklanjaju:

  • toksične čestice (PM 2.5 i PM 10);
  • patogene (bakterije i viruse);
  • alergene (prašinu, polen, buđ, pesak, pepeo…) i
  • druge štetne materije koje izazivaju ozbiljna respiratorna, kardiovaskularna i kancerogena oboljenja!

TherapyAir® iOn – sobni prečišćivač vazduha: 99,9% zdravo čist vazduh!

Pretvara svaki zatvoren prostor u nepresušnu oazu zdravo čistog vazduha! Šestostepeni sistem prečišćavanja i superiorna tehnologija koja konstantno generiše 1.236.000 negativnih jona po cm³.

Proglašen za najbolji prečišćivač vazduha na svetu, a sertifikovali su ga nemački eksperati!

TherapyAir® Smart – sobni prečišćivač vazduha: 99,9% zdravo čist vazduh!

Pretvara svaki zatvoren prostor u nepresušnu oazu zdravo čistog vazduha! Konstantno generiše 5.000.000 negativnih jona po cm3 i koristi superiornu tehnološku kombinaciju troslojnog filtera od 360° i UV svetlosti, najefikasnijeg prirodnog sterilizatora.

Sertifikovale su ga nemačke laboratorije GUI kao efektivan u zaštiti od virusa korona!

MyIon – lični, nosivi prečišćivač vazduha: U korak sa zdravim vazduhom

Neprekidan izvor zdravo čistog vazduha i kontinuirana zaštita za odrasle i decu! Konstantno generiše neverovatnih 18 miliona negativnih jona po cm3, zahvaljujući superiornoj tehnologiji u vidu kombinacije strujnog kola i karbonskih četkica, koja ne zahteva održavanje.

Dostupan u dve boje, silver i pink, ovaj lični jonizator predstavlja avangardni modni dodatak koji ne samo da štiti zdravlje, već i upotpunjuje stil u svakom trenutku i na svakom mestu!

MyIonZ Pro – lični, nosivi prečišćivač vazduha: U korak sa zdravim vazduhom

Neprekidan izvor zdravo čistog vazduha i kontinuirana zaštita za odrasle i decu! Konstantno generiše neprikosnovenih 20 miliona negativnih jona po cm3, zahvaljujući superiornoj tehnologiji u vidu kombinacije strujnog kola i karbonskih četkica, koja ne zahteva održavanje.

Dostupan u crno-zlatnoj boji, ovaj lični jonizator odiše elegancijom i predstavlja atraktivan modni dodatak!

(Pre)porodi se uz neprikosnovene Zepter TherapyAir® prečišćivače vazduha, dostupne u prodavnicama ili na zvaničnom veb-sajtu kompanije!

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.