Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Lucu
Novi filmovi u bioskopima: Lucu
Novi filmovi u bioskopima: Lucu

Novi filmovi u bioskopima: Lucu

Malteški kandidat za Oskara, film „Lucu“, posle srpske premijere na Slobodnoj zoni, prikazivaće se u pojedinim bioskopima od četvrtka, 12. maja 2022.

Malta je jedna od onih država gde su snimani mnogi filmovi i serije, poznato je da je „Igra prestola“ delom snimana na njenim obalama, ali malteška kinematografija je velika nepoznanica, barem kad je u pitanju područje Srbije.

„Lucu“ je film koji će omogućiti publici da se upozna sa glumcima koji žive na Malti i da čuju kako zvuči malteški jezik. Lucu je inače vrsta tradiconalnog malteškog ribarskog čamca, te i sam naslov filma je i tema filma – tradicija protiv tranzicije.

Rođen u porodici ribara, Jesmark svakodnevno izlazi na vodu na svom lucu koji je „okićen“ prekobrojnim popravkama i otiscima Jesmarkovih stopala kad je bio beba. Ali, vode više nisu iste, kao ni zakoni, što znači da je ribe sve manje, a propisa sve više.

Vezan za morsku vodu kao i sama so, Jesmark ne može da zamisli da se bavi nečim drugim. Suočen sa pustošenjem koje moderni svet sa sobom nosi, on mora da bira. Da li je i dalje ribar bez svog lucu? Da li će izneveriti nasledstvo svog oca i oca svoga oca ako sad odustane?

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Luzzu / Lucu. Početak prikazivanja: 12. maj 2022. Dužina trajanja: 94 minuta. Država i godina proizvodnje: Malta / 2021. Žanr: drama. Uloge: Jesmark Scicluna, Michela Farrugia, David Scicluna. Reditelj: Alex Camilleri.
(danubeogradu.rs)

loading...