Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Prvi sneg
Novi filmovi u bioskopima: Prvi sneg
Novi filmovi u bioskopima: Prvi sneg

Novi filmovi u bioskopima: Prvi sneg

Film o životu koji se neće desiti, „Prvi sneg“, prikazivaće se u bioskopima, posle Slobodne zone i Nedelje finskog filma, od četvrtka, 5. maja 2022.

Tema potrage za boljim životom u državi koja nije domovina i dalje je veoma aktuelna. U filmu „Prvi sneg“, porodica iz Irana, koja živi u izbegličkom kampu u Finskoj saznaje da je odbijena za azil. Ostaje im još jedna prilika – da upute žalbu apelacionom sudu.

Iako je centralna priča ispletena oko trinaestogodišnjaka Ramina Mehdipoura, film nije (samo) tinejdžerski. Posmatranje pretnje deportacijom koja se nadvija nad porodicom, kroz oči dečaka, odličan je postupak kojim se prikazuje kontrast – u dečijem svetu svi su isti.

Svi imaju iste želje i potrebe. Prve ljubavi, školske smicalice, prijateljstva i snovi ne znaju za one rođene na pogrešnijim geografskim područjima. Ali, Raminov dan započinje i završava se u izbegličkom kampu, mestu nade i straha, mestu potrage i čekanja. Čekanja da život počne.

No, i u toj jednoj sobi iz koje ne znaju da li će zakoračiti u svet kom se nadaju ili će se vratiti u svet iz kog su pobegli, porodica je srećna. Njihova sreća potiče iz osećaja ljubavi koji dele jedni sa drugima.

„Prvi sneg“ je nežna priča o detinjstvu uhvaćenom između dva trenutka – nadanja i realnosti. Režiju ovog u osnovi nežnog porodičnog filma potpisuje iransko-finski reditelj Hami Ramezan, i veruje se da je film delom autobiografski.

Kadrovi snimani u divnoj prirodi Finske nasuprot skučene sobe koja je ceo svet jedne porodice takođe su svojevrsna opomena – svet pripada svima nama, bez obzira iz kog njegovog dela dolazimo. I to je poruka ovog filma, u kom život sve vreme teče: život je možda lepši tamo negde, ali život čine sve one ljubavi i trenuci koji se dešavaju sada.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: Ensilumi / Prvi sneg. Početak prikazivanja: 5. maj 2022. Država i godina proizvodnje: Finska / 2020. Dužina trajanja: 82 minuta. Žanr: drama. Uloge: Aran-Sina Keshvari, Shabnam Ghorbani, Shahab Hosseini. Reditelj: Hamy Ramezan.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.