Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Trideset godina mature
Novi filmovi u bioskopima: Trideset godina mature
Novi filmovi u bioskopima: Trideset godina mature

Novi filmovi u bioskopima: Trideset godina mature

Dokumentarni film Dušana Gajića „Trideset godina mature“ prikazivaće se ekskluzivno samo u Dvorani KCB od četvrtka, 5. maja 2022.

Kroz razgovor sa svojom generacijom i ćerkom koja odrasta u Briselu u Belgiji, reditelj preispituje nedavnu istoriju svoje zemlje. Polazeći od privatne fotografije, ličnog sećanja i uspomena, autor nastoji da razume pravi, ljudski smisao burne, često dramatične, istorije poslednjih 30 godina.

– Portreti maturanata sa stepeništa Osme beogradske gimnazije za mene su odličan ključ da se ispriča priča o tome šta se desilo sa Srbijom u poslednjih 30 godina i šta je ta zemlja danas. Da se preko ličnih, privatnih istorija, ispriča javna istorija jedne zemlje i jednog društva – kaže Gajić.

Dok se maturanti iz 1989. posle trideset godina ponovo okupljaju u beogradskoj gimnaziji, pitanje lebdi u vazduhu: šta je preostalo od generacijskih snova?

Je li makar približno ostvaren generacijski san maturanata iz 1989. godine, ako se on pojednostavljeno formuliše kao parola sa studentskih demonstracija devedesetih godina „Beograd je svet“?

„Trideset godina mature“ je veoma lični prikaz Srbije, refleksija o društvu, vrednostima, nadama i težnjama.

Originalni naziv filma: Trideset godina mature. Početak prikazivanja: 5. maj 2022. (18.00; Dvorana KCB). Dužina trajanja: 84 minuta. Država i godina proizvodnje: Srbija, 2022. Žanr: dokumentarni. Pojavljivanja: Svetozar Putnik, Ljubica Gojgić, Miloš Šaranović, Dina Divljan, Bojan Trkulja, Aleksandar Đorđević, Milorad Miki Ristić, Dejan Milićević. Reditelj: Dušan Gajić.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.