Naslovna » Izlasci » Pozorište » Opera i teatar Madlenianum: U 15. godini igranja 100-to izvođenje mjuzikla „Jadnici“
Opera i teatar Madlenianum: Jadnici (foto: Zoran Škrbić)
Opera i teatar Madlenianum: Jadnici (foto: Zoran Škrbić)

Opera i teatar Madlenianum: U 15. godini igranja 100-to izvođenje mjuzikla „Jadnici“

Na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, 23. juna 2022. od 19.30, biće odigran mjuzikl „Jadnici“, u premijernom izvođenju sa duplim podelama.

Mjuzikl, koji su sad već videle generacije publike u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, i dalje intrigira. Prva premijera bila je 18. oktobra 2007. godine, sa Zafirom Hadžimanovim u ulozi Žan Valžana.

Na zahtev publike i kuturne javnosti ova kultna predstava, koja je postala zaštitni znak Madlenianuma, obnovlja se 2014. godine sa istim autorskim timom, ali sa velikim promenama u podeli uloga. U ulozi Žana Valžana se pojavljuje Nebojša Dugalić, a sa druge strane, neki od glumaca su zamenili uloge, poput Dejana Lutkića koji se sad pojavljuje kao Inspektor Žaver i Srđana Timarova koji je u obnovljenoj predstavi Tenardije, pored njih tu su i vrhunski glumci: Ivan Bosiljčić, Katarina Gojković, Nataša Marković, i pevači Branislava Podrumac, Ljubomir Popović, Zoran Leković.

Ansamblu „Jadnika“ su se tokom godina pridružili i: Slaven Došlo kao Marijus, Mina Gligorić kao Kozeta, ali i Fantina i Eponina, Nevena Đoković kao Kozeta, a od ovog meseca zainteresovani će imati prilike da gledaju Branislavu Podrumac kao Fantinu…

Niko nije ostao ravnodušan na male glumce-soliste: Gavroša, malu Kozetu i Eponinu. Kako su deca rasla tako su se i smenjivala deca u ovim ulogama.

Popularni „Jadnici“: Predavanje „Proces stvaranja mjuzikla“

Otkud tolika popularnost „Jadnika“, ne samo kod nas nego u svetu? Najdugovečniji mjuzikl sa preko 40.000 izvođenja, koga je videlo više od pedeset miliona posetilaca. Prvi put izveden 1985. godine u Barbikan centru u Londonu, a 1987. godine na Brodveju, „Les Misérables“ (od milja zvani Le Miz) su postali hit koji ne silazi sa muzičkih scena sveta.

Ovaj mjuzikl osvojio je preko 50 najvažnijih nagrada, među kojima je i Grammy za album pesama sa brodvejskog izvođenja (trostruki platinasti disk). Kruna uspeha ovog mjuzikla predstavlja nagrada TONY 1987.

Mjuzikl je preveden na 21 jezik, na sceni Madlenianuma prvi se put predstavio publici u Srbiji i Beogradu. Doživeo je šezdesetak filmskih ekranizacija, poslednju 2012.

Povodom magije ovog mjuzikla biće organizovano predavanje na temu „Proces stvaranja mjuzikla“ uz učešće reditelja, dirigenta i izvođača, u sredu, 22. juna, na Belle Etage-u u Madlenianumu.

Zanimljiv je podatak da je o postavci na scenu ovog romana razmišljao i Đakomo Pučini, kompozitor specijalizovan za ljudska osećanja, ali je ipak odustao jer mu nije delovao previše scenično. Srećom Bublil i Šenberg nisu odustali i mi sad možemo da uživamo u nezaboravnim melodijama uživo.

„Dok sam čitao Jadnike, čuo sam muziku“, rekao je jedan od autora mjuzikla, Šenberg.

Produkciju Madlenianum, u režiji osvedočenog majstora mjuzikla, Nebojše Bradića, oni koji su videli predstavu na sceni i po video zapisu u svetu, ocenjena je kao jedna od najboljih postavki uopšte.

Svako izvođenje na sceni Opere i teatra Madlenianum izaziva ushićenje podjednako kod ansambla i kod publike, budeći sve naše potrebe za lepim, humanim, dobrim i poštenim u svetu u trenutku u kome živimo. Dok slušamo i gledamo „Jadnike“, oživljavamo ceo jedan svet prošlosti sa najplemenitijim porukama budućnosti koje se primaju direktno i prirodno jer zvuče melodično, privlačno i uzbudljivo.

Podržite omiljeni mjuzikl na svakom izvođenju, i 28. maja, a i na 100-tom izvođenju 23. juna. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.