Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Sanremo Giovani, World Tour na Kalemegdanu
Sanremo Giovani: Yuman (foto: Claudia Pajewski)
Sanremo Giovani: Yuman (foto: Claudia Pajewski)

Sanremo Giovani, World Tour na Kalemegdanu

Čuveni italijanski muzički festival Sanremo biće predstavljen u Beogradu, 4. juna 2022, u okviru međunarodne turneje „Sanremo Giovani, World Tour“.

Na Kalemegdanu će nastupiti finalisti i pobednik selekcije mladih. Turneju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije u saradnji sa televizijom RAI.

Ove godine turneja je posvećena mladim talentima najomiljenijeg festivala italijanske pesme na svetu. To je i jedinstvena prilika da se mladi umetnici predstave međunarodnoj publici i mogućnost za brojne ljubitelje italijanske muzike da uživaju u odličnom koncertu.

Ambasada Republike Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Centar beogradskih festivala – CEBEF, organizuju koncert u Beogradu, na otvorenoj sceni Kalemegdana.

Nastupiće Juman, Martina Beltrami, Litame i Samia, koji će izvesti svoje pesme uz nove verzije velikih klasika italijanske muzike. Umetničko rukovođenje projektom povereno je maestru Mauriciju Filardu, muzičkom direktoru Pesme Evrovizije 2022. održane u Torinu.

Sanremo Giovani, World Tour – izvođači

Pobednik „Sanremo Giovani“, Juman, postao je laureat festivala sa pesmom „Mille notti“, kada je prošao dve selekcije i istakao se među više od 700 primljenih prijava. Ova pobeda omogućila mu je učešće i na festivalu Sanremo 1. februara 2022. sa pesmom „Ora e qui“. Tokom učešća na ovom festivalu dobio je nagradu Janači, koju dodeljuje udruženje Nuovo IMAIE „za upečatljivu interpretaciju koja je osnažila harmoniju, prefinjenost i eleganciju pesme“.

Samia je učestvovala u finalu festivala „Sanremo Giovani 2021“ sa pesmom „Fammi respirare“, koja je napisana u saradnji sa Frančeskom Kataldom koji je uradio i aranžman i produkciju.

Kantautorka Martina Beltrami je sa svega tri snimljena singla uspela da dostigne pet miliona pregleda na platformi Spotify i postane jedna od najperspektivnijih umetnica italijanske muzičke scene. U decembru 2021. učestvovala je na festivalu „Sanremo Giovani“ sa pesmom „Parlo di te“, gde je stigla do finala.

Anđelika Litame, poznata samo kao Litame, u junu 2021, sa pesmom „Respiro su Marte“, koja je nedavno izašla na digitalnim platformama, plasirala se među prvih šest izvođača na festivalu novije italijanske muzike „Fatti Sentire“, koji se prikazivao na kanalu Rai2. U decembru iste godine, uživo na kanalu Rai1, učestvuje u finalu festivala „Sanremo Giovani“ sa singlom „Cazzo avete da guardare“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.