Naslovna » Izlasci » Film » Skandinofilmske večeri: Besplatni skandinavski filmovi jednom mesečno
Skandinofilmske večeri: Izbačeni
Skandinofilmske večeri: Izbačeni

Skandinofilmske večeri: Besplatni skandinavski filmovi jednom mesečno

Besplatni skandinavski filmovi biće emitovani u sklopu manifestacije Skandinofilmske večeri svake poslednje srede u mesecu u UK „Stari grad“.

Skandinofilmske večeri su novi projekat koji organizuju Skandinavski kutak, VOD platforma KinoKauch i UK Parobrod.

Održavaće se svake poslednje srede u mesecu (sa pauzom u julu i avgustu), u bioskopskoj sali „Dragan Gaga Nikolić“ (UK „Stari grad“, tj. Parobrod u Kapetan Mišinoj 6a).

Na repertoaru će biti ostvarenja savremene nordijske filmske produkcije, najrazličitijih žanrova i tematskih određenja. Ovo je simbolični povratak Skandinavskog kutka u UK Parobrod, a sada se priključuje i VOD platforma KinoKauch, kako bi na kulturnu scenu Beograda zajednički doneli prostor za uživanje u filmovima sa severa Evrope.

Na repertoaru za prvi susret, koji je zakazan za sredu, 25. maj u 19.00, naći će se film „Izbačeni“.

Film Fredrika Gertena upoznaje nas sa jednom od najvažnijih savremenih tema, a to je tema stanovanja širom sveta i istog problema koji imaju ljudi širom planete.

Dok cene stanovanja rastu, plate ostaju na istom nivou. Da li gradovi postaju sve više zatvoreni za svoje građane? Da li su stanovi postali deo imovine bogatih korporacija – aktiva kojom trguju i koji stoje prazni izbacujući napolje ljude koji više ne mogu da priušte da žive tu gde su rođeni? U čijem su vlasništvu zgrade koje stoje prazne nasuprot brojnih beskućnika i onih koji su proterani sa zemljišta na kom su podignute?

Film iz 2019. godine imao je zapažen nastup na Filmskom festivalu Slobodna zona.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Bitna napomena za ove filmske susrete jeste da su projekcije besplatne, ali da je zbog ograničenog broja mesta potrebno rezervisati svoje mesto putem prijavnog linka do ponedeljka, 23. maja u 17.00. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.