Naslovna » Izlasci » Festivali » Španski metar 2022 – festival iberoameričkog filma
Španski metar 2022 - festival iberoameričkog filma
Španski metar 2022 - festival iberoameričkog filma

Španski metar 2022 – festival iberoameričkog filma

Od 20. do 31. maja 2022. u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci biće održan 14. Španski metar – festival iberoameričkog filma.

Premijerno će biti prikazano više od dvadeset filmova, kratkometražnih i dokumentarnih ostvarenja iz sedam zemalja španskog govornog područja, organizovanih u četiri različita ciklusa:

  • Fernando Feran Gomes puni sto godina;
  • Ženski ugao;
  • Savremeni film i
  • Novi iberoamerički film.

Biće, dakle, priređen omaž Fernandu Fernanu Gomesu, glumcu, filmskom stvaraocu, novinaru i piscu za pozorište, roman i film i jednom od najizuzetnijih umetnika savremene španske kulture. Ciklus obuhvata četiri njegova filma kojima je podario život, a koja i dan-danas važe za kultna dela španske kinematografije.

Glavni festivalski program (Savremeni film) i ove godine donosi neke od najboljih igranih filmova na španskom jeziku koji nisu prikazivani u Srbiji! Ovaj program nastoji da precizno prikaže društvene promene koje se trenutno dešavaju, kao i nove načine suživota ili društvenog organizovanja.

Filmska produkcija na španskom jeziku u ovom prostranom regionu veoma je prisutna na međunarodnim festivalima i puni bioskopske sale širom sveta. Sva četiri filma koji čine ciklus „Novi iberoamerički film“ upiru prstom u bolno mesto kako bi nas primorali da shvatimo koliko je teško živeti i ispunjavati snove i ideale koje sami sebi namećemo, čak i kada je njihova svrha jedino da se pregura dan.

Ženski ugao. Prkosan pogled“ predstavlja četiri dugometražna filma koji pripadaju španskoj kinematografiji nastaloj u formi umetničke ispovesti svojih autorki, sa idejom da informišu, istovremeno se poigravajući granicama igranog i dokumentarnog filma. Rediteljke ovih filmova pozivaju nas svojom snagom, posvećenošću i stvaralačkom slobodom da kroz njihove neustrašive vizije uronimo u intimne prostore do kojih se stiže nepristupačnim i osetljivim putevima.

Od 4. do 8. juna 2022. i u Novom Sadu će biti organizovane filmske projekcije u okviru festivala Španski metar 2022.

Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice po ceni od 200 dinara mogu da se kupe na blagajni te ustanove. Karte za ostale programe prodaju se po ceni od 300 dinara i mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Španski metar 2022 – program

Španski metar 2022 - progtram

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.