Naslovna » Izlasci » Akcije » Spasovdan, 2. jun 2022. – slava grada Beograda
Spasovdan - slava grada Beograda (foto: Ben Asyö / Unsplash)
Spasovdan - slava grada Beograda (foto: Ben Asyö / Unsplash)

Spasovdan, 2. jun 2022. – slava grada Beograda

U četvrtak, 2. juna 2022, biće obeležena slava grada Beograda, Spasovdan, crveno slovo u pravoslavnom kalendaru – Vaznesenje Gospodnje.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice. Obeležavanje gradske slave je povremeno bilo zabranjivano i prekidano, ali i obnavljano.

Od prošle godine, obeležavanje organizuju gradske vlasti u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Ove godine slogan slave je „Beograd se moli za mir„.

Od 9.00 održaće se sveta liturgija u Vaznesenjskoj crkvi.

Litija počinje u 18.00 kod Vaznesenjske crkve, a kolona će se formirati u Kneza Miloša i kretaće se tom ulicom, Ulicom kralja Milana, preko Slavije, Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde će se patrijarh Porfirije obratiti građanima.

Posle toga, sledi umetnički program u kom učestvuju umetnici koji će pevati pesme posvećene Beogradu.

Izmene u saobraćaju zbog litije

Zbog održavanja Spasovdanske litije, za motorni saobraćaj će u četvrtak, 2. juna od 16.00 do 20.00, biti zatvorene ulice Admirala Geprata i Dobrinjska, od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata, dok će od 17.00 do 20.00 privremeno biti zatvorene deonice ulica Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save, kako bi se omogućio prolazak učesnika litije.

U četvrtak će od 16.00 do 20.00 biti izvršeno i zauzeće parking mesta u Dobrinjskoj ulici, na potezu od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata, kao i u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Ulice kneza Miloša zbog poštovanja bezbednosnih protokola i potreba organizacije Spasovdanske litije.

Mole se sugrađani da svoja vozila izmeste iz navedenih ulica do četvrtka do 16.00. Vozila koja do naznačenog termina ne budu izmeštena sa predmetnih deonica biće uklonjena, nalazi se u saopštenju.

Kako bi se učesnicima omogućio neometan prolazak, vozila koja saobraćaju na linijama javnog gradskog prevoza biće privremeno zaustavljana na trasi Spasovdanske litije.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Beogradskom pozivnom centru na brojeve telefona 0800-110-011 (besplatan poziv za korisnike Telekomove fiksne mreže) ili 01173090-007 (za pozive iz ostalih mreža fiksne i mobilne telefonije koji se tarifiraju prema važećem cenovniku operatera), saopšteno je iz Beokom servisa.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.