Naslovna » Porodica » Deca » Svesrpski dečji sabor 2022
Svesrpski dečji sabor 2022
Svesrpski dečji sabor 2022

Svesrpski dečji sabor 2022

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije, Svesrpski dečji sabor, biće održan od 26. do 29. maja 2022. u Beogradu.

Svesrpski dečji sabor je manifestacija koju već četvrti put organizuje Gradska uprava Grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd (DKCB).

Tom prilikom u Srbiju dolaze deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Boraveći u domovima svojih vršnjaka iz Beograda, deca i mladi upoznaju Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program.

Sa željom da se neguje osećanje pripadnosti zemlji porekla, nacionalni identitet i srpski jezik, sabor će i ove godine okupiti decu u rasejanju i povezati ih sa njihovim vršnjacima iz Beograda, u čijim će porodicama boraviti. Domaćini Sabora biće učenici OŠ „Starina Novak“.

Na manifestaciji će učestvovati deca iz četiri zemlje regiona i dijaspore: članovi Nemačko-srpskog društva iz Frankfurta na Majni (Nemačka), učenici Teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara (Rumunija), članovi Vukovarskog pevačkog društva „Javorčići“ (Hrvatska) i AKUD „Kolo“ – Ćirilandija iz Kopra (Slovenija). Učesnici manifestacije nastupaće na svečanom koncertu u Dečjem kulturnom centru Beograd 27. maja od 12.00.

Koncert će otvoriti v. d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Arno Gujon.

Deca iz dijaspore imaće priliku da upoznaju Beograd i posete Palatu Srbija, potom Narodnu skupštinu, Hram Svetog Save i Muzej Nikole Tesle. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.