Naslovna » Izlasci » Sport » Svetsko prvenstvo u rvanju 2022 u Beogradu
Svetsko prvenstvo u rvanju 2022 u Beogradu (foto: Pixabay)
Svetsko prvenstvo u rvanju 2022 u Beogradu (foto: Pixabay)

Svetsko prvenstvo u rvanju 2022 u Beogradu

Svetsko prvenstvo u rvanju za seniore biće održano od 10. do 18. septembra 2022. u Beogradskoj areni. Očekuje se oko 2.500 takmičara iz 75 zemalja.

Beograd i Srbija prvi put će biti domaćini svetskog šampionata u rvanju.

„Dobijanjem organizacije Svetskog seniorskog prvenstva Rvački savez Srbije dobio je veliko priznanje za sve ono što radi poslednjih godina. Siguran sam da će ceo naš organizacioni tim još jednom dokazati da smo neprikosnoveni domaćini velikih sportskih događaja, a da će svi gostii iz Srbije poneti najlepše uspomene“, izjavio je predsednik Organizacionog odbora i pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić.

Zanimljivo je da se Svetsko prvenstvo u rvanju nikada nije održalo na ovim prostorima, čak ni za vreme SFRJ. Istovremeno, rvanje je naš najtrofejniji sport i sve je više dece koja se bave rvanjem.

Za Srbiju će se boriti rvači već okićeni olimpijskim, svetskim i evropskim medaljama kao što su Zurabi Datunašvili, Viktor Nemeš, Mate Nemeš, Ali Arsalan, Mihail Kadžaja, Ana Fabian, Sebastijan Nađ, Branko Kovačević i drugi.

Publika će biti u prilici da uživa u borbama u grčko-rimskom stilu, slobodnom stilu, kao i ženskom rvanju.

Organizator takmičenja je Rvački savez Srbije.

Beograd je prema ranijem planu trebalo da ugosti najbolje rvače na SP 2023. godine, koji bi ujedno bio kvalifikacioni turnir za OI u Parizu 2024. godine, ali će taj turnir biti poveren Rusiji, budući da će joj te godine biti dozvoljeno domaćinstvo po odluci suda u Lozani.

(danubeogradu.rs)