Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Vladimir Milošević u Kolarčevoj zadužbini: Klavir i balet
Vladimir Milošević (foto: Marko Đoković)
Vladimir Milošević (foto: Marko Đoković)

Vladimir Milošević u Kolarčevoj zadužbini: Klavir i balet

Istaknuti srpski pijanista Vladimir Milošević održaće koncert „Klavir i balet“ u Kolarčevoj zadužbini, u subotu, 7. maja 2022. od 20.00.

U organizaciji Kolarca i Centra beogradskih festivala, Milošević će otkriti nove izražajne prostore, izvodeći na klaviru transkripcije najčuvenijih baletskih partitura Petra Iljiča Čajkovskog, Igora Stravinskog i Morisa Ravela, kao i muziku koja je komponovana za klavir a potom adaptirana za baletsku scenu.

Ovim programom, Milošević želi da klavirom „ispriča priču“, da svojom interpretacijom dočara likove i scenska dešavanja, akcentuje plesni karakter odabranih kompozicija, ali i da dočara bujni orkestarski kolorit u naoko ‘monohromnom’ klavirskom zvuku.

Na programu su Koncertna svita iz baleta „Krcko Oraščić“ Čajkovskog u obradi slavnog pijaniste Mihaila Pletnjova, Koncertna svita iz baleta „Žar-ptica“ Stravinskog u transkripciji Gvida Agostija, Ravelov „La vals“ (ili Valcer), koreografska poema, u njegovoj vlastitoj preradi sa solo klavir. Pored toga, Milošević je odabrao i svitu „Kuprenov grob“, koju je Ravel komponovao za klavir a kasnije orkestrirao pojedine stavove, i u toj verziji je delo doživelo brojne uspele koreografske postavke.

Posebnu zanimljivost ovom programu daju kompozicije koje se, zbog ogromnih tehničkih i izražajnih zahteva, retko izvode. Mihail Pletnjov je napravio i premijerno izveo transkripciju baleta „Krcko Oraščić“ 1978. godine, kada je osvojio Zlatnu medalju na Međunarodnom konkursu Čajkovski u Moskvi. Pošto originalna muzika za balet traje oko 100 minuta, Pletnjov je izabrao sedam atraktivnih numera, ukupnog trajanja oko 18-20 minuta, a kasnije su je i drugi vodeći svetski pijanisti uvrstili u svoj repertoar.

S druge strane, francuski kompozitor Moris Ravel, prema čijoj muzici Vladimir Milošević oseća poseban afinitet, napravio je više prerada svog Valcera – poznata je verzija za dva klavira, dok se obrada za solo klavir retko izvodi zbog svoje izuzetne složenosti.

Pored Ravelovih vlastitih transkripcija, Valcer su prerađivali i drugi poznati kompozitori i pijanisti, kao što je Glen Guld, koji kao da su osećali da ne postoji „definitivna“ verzija ove kompozicije za solo klavir. Vladimir Milošević tim povodom ističe:

„Moj cilj je da ostanem veran Ravelovom notnom zapisu, ali uz punu svest o postojanju drugih verzija, uključujući i one za klavirski duo i dva klavira. Želim da ostvarim tumačenje koje će u najvećoj mogućoj meri preneti slušaocima karakter i atmosferu ove neverovatno složene i bogato orkestrirane kompozicije, zasnovane na nizanju kontrastnih karaktera, pri čemu ritam valcera ostaje glavni objedinjujući faktor“.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca i onlajn na sajtu kolarac.rs po jedinstvenoj ceni od 1.000 dinara. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.