Naslovna » Izlasci » Akcije » XI Dani makedonske kulture u Beogradu – Dodir Makedonije
XI Dani makedonske kulture u Beogradu - Dodir Makedonije
XI Dani makedonske kulture u Beogradu - Dodir Makedonije

XI Dani makedonske kulture u Beogradu – Dodir Makedonije

Dani makedonske kulture u Beogradu je najznačajnija manifestacija makedonske zajednice u Srbiji, koju organizuje udruženje Makedonium iz Beograda.

Manifestacija Dodir Makedonije sublimira i predstavlja elemente kulture Makedonaca, ističući vrednosti kulturne baštine ove zajednice.

I ove godine, jedanaesti put zaredom, Dani makedonske kulture – Dodir Makedonije, biće održan od 23. do 31. maja, povodom proslave dana sveslovenskih prosvetitelja Sv. Ćirila i Metodija.

Dodir Makedonije: Koncert, izložba, promocija, film

Na otvaranju manifestacije 23. maja od 19.00 u Pedagoškom muzeju biće održan koncert dua „Etno lirika“ koga čine Jelena Aleksić (sopran) i Magdica Manasieva (klavir).

Njihov repertoar čine tradicionalne makedonske pesme u unikatnoj obradi i spoju klasične muzike, džeza i folklora. To je jedan novi savremeni pristup makedonskom narodnom stvaralaštvu kompozitora Saše Livrinskog, koji će takođe prisustvovati koncertu. Manifestaciju će otvoriti predsednik Makedonskog nacionalnog saveta u Srbiji Borče Veličkovski.

U utorak, 24. maja od 18.00, u Konaku kneginje Ljubice biće svečano otvorena izložba slika Sergeja Andreevskog „Makedonska azbuka“. To je ciklus koji sadrži 31 sliku – za svako slovo makedonske azbuke.

Posvećena je velikanu makedonskog jezika Blažetu Koneskom, a povodom obeležavanja 100-godišnjice od njegovog rođenja, sa ciljem da se šira javnost upozna sa značenjem makedonskog ćiriličnog pisma i pre svega jezika, posebno u današnje vreme kada se njegovo postojanje dovodi u pitanje. Simbolično, na dan sv. Ćirila i Metodija, izložbu će otvoriti vajar magistar Siniša Noveski, dok će o značaju sveslovenske braće govoriti prof. dr Đorđe Ivanov, bivši predsednik Republike Makedonije.

U sredu, 25. maja od 19.00, u Konaku kneginje Ljubice u sali pod svodovima, biće održana promocija knjige Ivana Ivanova „Nevino vreme“.

U svom debitantskom poetskom delu mladi makedonski autor Ivanov predstavio se pesmama sa jakim emotivnim porukama inspirisanih iz naše svakodnevice i pre svega rodoljublja. O knjizi će govoriti Duško Novaković, dok će stihove čitati mladi makedonski glumci Vlatko Toleski i Zoran Mitrović.

Ivan Ivanov je univerzitetski profesor, pesnik i muzičar. „Nevino vreme“ je njegova prva zbirka pesama koju je izdala „Matica makedonska“.

Takođe u Konaku kneginje Ljubice, 26. maja od 19.00, biće održana projekcija dokumentarnog filma „Manaki – priča u slikama“.

Film objedinjuje fotografski rad Janakija i Miltona Manakija, prvih balkanskih kinematografa. Braća Manaki tokom godina su mitologizirana i izvršena su dodatna pripisivanja njihovoj zaostavštini kako bi se dodatno ukazao na njihov nesporni značaj.

Međutim, ova tendencija dodavanja novih i nepotvrđenih informacija je nepotrebna i štetna, jer njihovo nasleđe već ima veliku kulturnu vrednost ne samo za Makedoniju, već i za širi balkanski kontekst. Zato je svaka činjenica i mišljenje predstavljeno u filmu pomno istraženo i potvrđeno predstavljenim artefaktima.

Priča je ispričana originalnim dokumentarnim fotografijama i prati braću dok su 1898. otvorili svoj prvi profesionalni atelje i kasnije se preselili u Bitolu, danas poznat kao grad braće Manaki. Režiser filma je Robert Jankulovski, koji će prisustvovati projekciji i govoriti o filmu.

Dodir Makedonije: Promocija, koncert, predstava

U Pedagoškom muzeju, 27. maja od 19.00, biće održana promocija knjige „Voz života“ Sonje Konevske Žugić, koja će zajedno sa ansamblom „Makedonium“ i drugim gostima izvesti glumačko-muzički performans.

U subotu, 28. maja od 19.00, u Konaku kneginje Ljubice planiran je koncert mlade makedonske flautistkinje a ujedno i operske pevačice Biljane Kamčeve iz Skoplja.

Ona će se beogradskoj publici predstaviti zajedno sa korepetitorkom Elenom Siljanoskom iz Skoplja i sopranom Jelenom Aleksić koja živi i radi u Beogradu, repertoarom koji sadrži i obrade poznatih tradicionalnih makedonskih pesama.

Program se zatvara 31. maja od 19.00, gostovanjem teatra „Provokacija“ iz Skoplja, sa trenutno najpopularnijom romantičnom komedijom u Makedoniji, predstavom „Razvedi me“ u Teatru 78. Režiser predstave je Robert Ristov, koji u njoj i igra zajedno sa Mirjanom Popovskom Ristov. Ulaz je slobodan.

Manifestacijom “Dani makedonske kulture u Beogradu“, iz godine u godinu organizatori ukazuju na prijateljske i neraskidive veze dve zemlje. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.