Naslovna » Izlasci » Festivali » XXII Međunarodna smotra arheološkog filma
Međunarodna smotra arheološkog filma
Međunarodna smotra arheološkog filma (foto: Pixabay)

XXII Međunarodna smotra arheološkog filma

XXII Međunarodna smotra arheološkog filma biće organizovana od 20. do 26. maja 2022. godine u atrijumu Narodnog muzeja Srbije u Beogradu.

Narodni muzej je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija.

Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma; nije tematski ograničena i reč je o filmovima u kojima su obrađene različite teme iz arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Stručnjacima u ovoj oblasti i strastvenim ljubiteljima XXII Međunarodna smotra arheološkog filma pružiće mogućnost da upoznaju najnoviju produkciju u oblasti arheologije i srodnih disciplina.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Republika Italija, tj. Italijanski institut za kulturu, čiji film „Langobardi Alboino i Romans“ otvara ovogodišnju smotru.

U program je ove godine uvršteno ukupno 30 filmova iz devet zemalja: Italije (4), Španije (5), Nemačke (1), Grčke (2), Rusije (3), Hrvatske (1), Irana (1), Belgije (1) i Srbije (12).

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a početak je svakog dana u 19.00.

U subotu, 21. maja od 17.30, biće održana tribina „Promocija kulturnog nasleđa – Prošlost za budućnost“.

Više informacija biće objavljeno na portalu Narodnog muzeja.

XXII Međunarodna smotra arheološkog filma – izdvajamoZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Etiopija. „Daleko“ niz reku (Italija, 2021)

 • Režija: Lučo Roza
 • Trajanje: 44’
 • Produkcija: Studio Film TV

Daleka Afrika, južni deo doline reke Omo. Vreme staje i kao da izmiče. Skriva se u dalekoj prošlosti, iz koje izranjaju i dalje živopisni tragovi. Priroda i čovek, neraskidivo isprepletani, oblikuju rase i etničke grupe rasprostranjene po neravnom, raznolikom mozaiku. Zapadnjaci, neophodno je ogoliti se bez oklevanja ako želimo da pokušamo da shvatimo izvorne duše predaka doline Omo.

Samo na ovaj način može izroniti misao daleke Afrike, stabilne na nasleđenim stubovima magije i nastanka čoveka. Krhki i kompaktni mikrokosmos čuva osobenosti plemena Karo, Konso, Mursi, Hamer, Dasanaš, Arbor, Borana. Pa ipak, savršeno vidljiva, ova arhaična ostrva ne izmiču pogledima naših navodno globalizovanih civilizacija. Pretnja ostaje netaknuta, a uništenje ovih krhkih i dragocenih kultura nekima je i dalje isuviše jednostavna pretpostavka. Da li je to zaista tako?

Snežana

 • Režija: Tadeuš Tišbajn
 • Nemačka, 2017.
 • Trajanje: 20 min.
 • Prikazivanje: sreda, 25. maj 2022. od 20.30.

„Snežana“ ispituje ulogu kulture kada se mrtva tela ne sahranjuju, već čuvaju da bi se postigla određena svrha nakon smrti. Kakva veza postoji između staljinističkih mauzoleja (poput Lenjinovog ili Maovog), plišanih životinja u prirodnjačkim muzejima i religioznih običaja, kao što su relikvije ili ukrasni dizajni napravljeni od kostiju?

Srebrna flota

 • Režija: Antonio Pérez Molero
 • Španija, 2021.
 • Trajanje: 76 min.
 • Prikazivanje: subota, 21. maj 2022. od 18.30.

Otkriće Amerike omogućiće da se dva kontinenta, koja su do tada bila potpuno odvojena jedan od drugog, međusobno otkriju i povežu. Međutim, biće potrebno da prođe nekoliko vekova dok ta povezanost ne postane produktivna, a pre svega će joj biti potrebna pupčana vrpca koja će to omogućiti. To će biti flote Indije, jedan od najuspešnijih pomorskih sistema u istoriji, koji će svojim istrajnim dolascima i odlascima tokom više od dva veka promeniti Novi svet i pokrenuti opšti proces globalizacije.

Kraljevstvo Sveva u Galiciji

 • Režija: Simón Casal
 • Španija, 2019.
 • Trajanje: 120 min.
 • Prikazivanja: ponedeljak, 23. maj 2022. od 19.00 / utorak, 24. maj 2022. od 20.00

U noći 31. decembra 406. godine dolazi do najezde varvara. Desetine hiljada ljudi prelaze severnu granicu Rimskog carstva idući ka jugu Evrope.

Tri godine kasnije, pleme Svevi se naseljava u rimsku provinciju Galiciju, a 411. stvaraju nezavisno kraljevstvo nakon sporazuma sa Rimskim carstvom.

22. Smotra arheološkog filma - program
22. Smotra arheološkog filma – program

(danubeogradu.rs)