Naslovna » Izlasci » Festivali » 10. Međunarodni festival folklora – Belgrade Award
10. Međunarodni festival folklora - Belgrade Award
10. Međunarodni festival folklora - Belgrade Award

10. Međunarodni festival folklora – Belgrade Award

Od 1. do 7. jula 2022, Kulturno umetničko društvo „Sveti Sava“ biće domaćin 10. Međunarodnog festivala folklora – Belgrade Award.

Ova manifestacija proglašena je za jednu od pet najboljih FIDAF smotri na svetu.

U Beogradu će se okupiti najbolji svetski ansambli koji će predstaviti domaćoj publici tradiciju i kulturu sveta kroz igru, pesmu i muziku. Učesnici festivala su folklorni ansambli iz Meksika, Rumunije, Tunisa, Turske, Poljske, Grčke, Indije, Moldavije, Bugarske, Indonezije i Srbije.

Gala takmičarski program zakazan je za sredu, 6. jul od 20.00, na Trgu republike, a koncerti će u Beogradu biti održani i u Dečijem kulturnom centru Beograda, 2. jula od 20.00 (kada je i svečano otvaranje festivala), i 4. jula (20.00) na platou ispred GO Zvezdara.

Karavan Belgrade Award će biti 3. jula u Šapcu, a 5. jula u Svilajncu.

Finalni takmičarski koncert na Trgu republike započeće defileom kroz Knez Mihailovu ulicu od 19.00 (planirana je šetnja do Trga republike, gde će se održati koncertni program). Takođe, 6. jula, pre međunarodnog takmičenja, biće održano i nacionalno takmičenje folklornih ansambala iz Srbije, a pobednik će 2023. godine predstavljati Srbiju na međunarodnom delu takmičenja „Belgrade Award“.

Ove godine je povodom obeležavanja jubileja manifestacije gost Beograda i predsednik FIDAF sektora za Evropu, Katalin Oančea, koji će svojim prisustvom uveličati događaj, ali i dati svoju ocenu manifestacije na Kongresu FIDAF, koji se održava sredinom septembra, a na kome će se birati najbolji svetski festivali za 2021/22. godinu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.