Naslovna » Izlasci » Festivali » 11. Beogradski festival evropske književnosti
11. Beogradski festival evropske književnosti
11. Beogradski festival evropske književnosti

11. Beogradski festival evropske književnosti

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 11. Beogradski festival evropske književnosti od 22. do 24. juna 2022.

Posle dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, kada su se programi festivala održavali online, Beogradski festival evropske književnosti ove godine ponovo ima izdanje uživo.

Čitaoce na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna nedelja. Tokom četiri celovečernja književna programa publika će moći da prati čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, ekskluzivnih gostiju Festivala, kao i dva panela o savremenoj književnosti i kulturi.

Gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su jedan od najznačajnijih savremenih nemačkih pisaca Ingo Šulce, poznati slovenački pisac Jani Virk, bosanskohercegovački romansijer, esejist i dramaturg Dževad Karahasan i romansijerka Nina Savčić.

Prvi panel Beogradskog festivala evropske književnosti posvećen je temi „Kultura u doba straha„, dok je drugi panel posvećen knjizi Danila Kiša „Iz prepiske“.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 11. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.

Na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

Beogradski festival evropske književnosti je multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do panela i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u sali Amerikana Doma omladine Beograda: svakog dana od 19.00 i 20.00 su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti su besplatni.

11. Beogradski festival evropske književnosti – program

Sreda, 22. jun 2022.

 • Panel: Kultura u doba straha… 19.00
  Milena Bogavac, Blagoje Pantelić, Gojko Božović
  Moderatorka: Marija Nenezić
 • Na sceni: Dževad Karahasan… 20.00

Četvrtak, 23. jun 2022.

 • Panel: Danilo Kiš: Iz prepiske – glasovi iz vremena… 19.00
  Marija Nenezić, Vladan Bajčeta, Gojko Božović
 • Na sceni: Ingo Šulce… 20.00

Petak, 24. jun 2022.

 • Na sceni: Nina Savčić… 19.00
 • Na sceni: Jani Virk… 20.00

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.