Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » 19. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“
19. Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović" (foto: AV Team Production)
19. Međunarodno takmičenje solo pevača "Lazar Jovanović" (foto: AV Team Production)

19. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“

Od 8. do 12. juna 2022. u Narodnom muzeju i Zadužbini Ilije M. Kolarca biće održano 19. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“.

Pred internacionalnim žirijem predstaviće se mlade operske nade iz čitavog sveta. Najznačajnije i najeminentnije opersko takmičenje u ovom delu Evrope organizuje Kulturni element.

Glavna nagrada, za koju će se nadmetati takmičari iz 13 zemalja uzrasta od 16 do 33 godine, biće solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, uz finansijsku nagradu u iznosu od 500 evra.

Takmičenje će biti svečano otvoreno 8. juna u 17.00 u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu koncertom Olivere Gočanin, jedne od tri pobednice, dobitnice nagrade Kulturnog elementa.

Kao i prethodnih godina, takmičenje se održava se u Kolarčevoj zadužbini, a međunarodni žiri čine: Arijana Điljani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija), Ivana Dimitrijević Aranđelović (Srbija), Maria Temeši (Mađarska), Ulf Bastlein (Austrija), Vesna Šouc (Srbija), Dan Pataka (Rumunija) i Dragana Radaković (Srbija).

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svake godine dočeka preko stotinu učesnika iz skoro deset zemalja. Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.