Naslovna » Izlasci » Festivali » 22. međunarodni festival Dani orgulja / Dies organorum
22. međunarodni festival Dani orgulja / Dies organorum
22. međunarodni festival Dani orgulja / Dies organorum

22. međunarodni festival Dani orgulja / Dies organorum

Ovogodišnji 22. međunarodni festival Dani orgulja / Dies organorum biće održan od 28. juna do 7. jula 2022. u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru.

U organizaciji Kulturnog centra Beograda, nastupiće četiri orguljaša, od kojih neki koji su bili u programu pre dve godine, u okviru obeležavanja jubileja 20 godina postojanja, ali nisu nastupili zbog pandemije. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružiće nam priliku da i ove godine uživamo u vrhunskoj interpretaciji svetskih orguljaša.

Za otvaranje ovogodišnjeg izdanja u utorak, 28. juna os 20.00, odabran je koncert posvećen Johanu Sebastijanu Bahu. Program je osmislio i izvodi ga italijanski orguljaš i muzikolog Lorenco Gijelmi.

Koncert nosi naziv „Stopama Johana Sebastijana Baha“ i rezultat je Gijelmijevog bogatog muzikološkog i izvođačkog iskustva. Sadrži, između ostalih, nedovršene kompozicija čuvenog baroknog kompozitora koje je sam izvođač dovršio ili rekonstruisao.

Gijelmi je orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu. Profesor je na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano. Dolazak gospodina Gijelmija podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Dani orgulja / Dies organorum: Koncert i za decu

Koncert nesvakidašnjeg trija, koji čine dve alpske horne i orgulje, biće prilika da naša publika upozna još jedan neobičan instrument u utorak, 5. jula. Velika cev alpske horne je bliska cevima orgulja, a njena zvučna boja je izuzetno komplementarna sa orguljskim zvukom. Muzičari koji će nas voditi kroz ovaj novi, raskošni zvučni svet su hornisti Ana Stanković (Srbija/Nemačka) i Martin Ros (Švajcarska), kao i orguljašica Karmen Jauh (Nemačka).

U njihovom nastupu je posebno zanimljiv način na koji koriste akustičke specifičnosti svakog individualnog koncertnog prostora menjajući položaj sa koga sviraju tokom koncerta. Program objedinjen pod nazivom Sjaj zvuka za dve alpske horne i orgulječine dela savremenih švajcarskih autora, i kompozitora kao što su Gunar Idenstam, Žan Giju, Vili Žak, Robert Prajzman, koji u svojim delima tragaju za specifičnom meditativnom atmosferom.

Trio je poseban program pripremio za najmlađu publiku i ovaj koncert će biti održan u ponedeljak, 4. jula od 12.00. Ovo će biti retka prilika za upoznavanje sa instrumentima kao što su orgulje i alpska horna. Koncert je namenjen deci predškolskog i ranog školskog uzrasta.

Dolazak Dalibora Miklavčiča koji je dugi niz godina bio jedan od članova umetničkog tima i selektor programa Festivala, uvek predstavlja priliku da sa radošću uživamo u muziciranju ovog slovenačkog majstora na orguljama, ali i u zanimljivim programima koje vešto koncipira. Ovog puta njegov program činiće dela slovenačkih kompozitora kao i improvizacije na zadate teme, a publici će ga predstaviti u sredu, 6. jula.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Čast da zatvori festival, u četvrtak 7. jula, pripala je jednom od najtraženijih orguljaša na svetskoj orguljaškoj sceni danas, Nejtanu Laubeu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Laube je 2021. godine zamenio svog menotra Ludgera Lomana na mestu profesora na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, jednoj od najvažnijih orguljaških škola u svetu. Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara koji obuhvata dela komponovana tokom pet vekova (uključujući i njegove virtuozne transkripcije orkestarskih dela).

Ulaz na koncerte je slobodan i dostupan svim zainteresovanim građanima.

Prateći program festivala

Edukativni deo festivala, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, ovog puta će sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima.

Važno je napomenuti da se Festival održava zahvaljujući ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije.

22. Dani orgulja / Dies organorum – program

Utorak, 28. jun 2022. (20.00)
LORENCO GIJELMI (Italija)
Stopama Johana Sebastijana Baha
Program: J. S. Bah

Ponedeljak, 4. jul 2022. (20.00)
Koncerti za decu u Katedrali Blažene Djevice Marije
Upoznajte orgulje – za predškolski i školski uzrast
Karmen Jauh, orgulje, Martin Ros, alpska horna i Ana Stanković, aplska horna

Utorak, 5. jul 2022. (20.00)
Trio ANA STANKOVIĆ, alpska horna, MARTIN ROS, alpska horna i KARMEN JAUH, orgulje (Nemačka/Švajcarska/Srbija)
Program: Ros, Letš, Fjelstat, Žak, Prajzmen…

Sreda, 6. jul 2022. (20.00)
DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija)
Program: Dolar, Miklavčič, Bah, Galus

Četvrtak, 7. jul 2022. (20.00)
NEJTAN LAUBE (SAD)

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.