Naslovna » BG svaštara » Ekonomija » 5 načina da povećate povraćaj portfelja
5 načina da povećate povraćaj portfelja (foto: Pixabay)
5 načina da povećate povraćaj portfelja (foto: Pixabay)

5 načina da povećate povraćaj portfelja

Svi današnji investitori traže načine da ostvare veći prinos. Evo nekoliko isprobanih saveta koji će vam pomoći da poboljšate prinos i eventualno izbegnete neke skupe greške u ulaganju.

Na primer, da li da izaberete vlasnički kapital ili obveznice ili oboje? Da li treba da investirate u male kompanije ili velike kompanije? Da li bi trebalo da izaberete aktivnu ili pasivnu strategiju ulaganja? Šta je rebalans? Čitajte dalje da biste dobili neke uvide investitora koji izdržavaju test vremena.

1. Akcije nad obveznicama

Dok akcije nose veći rizik od obveznica, upravljiva kombinacija ova dva u portfelju može ponuditi atraktivan prinos uz nisku volatilnost.

Na primer, tokom perioda ulaganja od 1926. (kada su bili dostupni prvi podaci o praćenju) do 2010. godine, S&P 500 indeks (500 američkih akcija velike kapitalizacije) je ostvario prosečni bruto godišnji prinos od 9,9% dok su dugoročne državne obveznice SAD bile u proseku 5,5% za isti period.

Ako onda uzmete u obzir da je indeks potrošačkih cena (CPI – standardna mera inflacije) za taj period bio 3%, to je smanjilo prilagođeni realni prinos na 6,9% za akcije i 2,5% za obveznice.

Inflacija može narušiti kupovnu moć i prinose, ali ulaganje u kapital može pomoći u povećanju povrata čineći ulaganje isplativim poduhvatom.

Manje operacije, manje zaposlenih, smanjen inventar i, tipično, minimalna evidencija. Međutim, investicioni portfolio koji se naginje malim i srednjim kompanijama u odnosu na velike kompanije je istorijski pružao veći prinos od onog koji se naginje ka akcijama velike kapitalizacije.

2. Upravljanje vašim troškovima

Način na koji investirate svoj portfolio će imati direktan uticaj na cenu vaših investicija i na krajnji povraćaj ulaganja koji ide u vaš džep.

Dve osnovne metode ulaganja su aktivno upravljanje ili pasivno upravljanje. Aktivno upravljanje ima znatno veće troškove od pasivnog. Tipično je da razlika u troškovima između aktivnog i pasivnog upravljanja bude najmanje 1% godišnje.

Aktivno upravljanje ima tendenciju da bude mnogo skuplje od pasivnog upravljanja, jer zahteva uvid skupih istraživačkih analitičara, tehničara i ekonomista koji svi traže sledeću najbolju investicionu ideju za portfolio.

Pošto aktivni menadžeri moraju da plate troškove marketinga fondova i prodaje, oni obično prilažu godišnju naknadu za marketing ili distribuciju zajedničkim fondovima i teret prodaje svojim investicijama tako da će brokeri sa Volstrita prodati svoja sredstva.

Pasivno upravljanje se koristi da bi se minimizirali investicioni troškovi i izbegli negativni efekti nemogućnosti predviđanja budućih kretanja na tržištu. Indeksni fondovi koriste ovaj pristup kao način posedovanja celokupne berze nasuprot tržišnom vremenu i odabiru akcija.

Sofisticirani investitori i akademski profesionalci shvataju da većina aktivnih menadžera ne uspeva da dostigne svoje odgovarajuće standarde tokom vremena. Zbog toga, zašto praviti dodatne troškove kada je pasivno upravljanje obično tri puta jeftinije?

3. Vrednost naspram kompanija rasta

Otkako je dostupno praćenje indeksa, kompanije koje vrednuju vrednost nadmašile su kompanije koje rastu i u Sjedinjenim Državama i na međunarodnim tržištima. Akademski finansijski profesionalci koji su decenijama proučavali i kompanije sa vrednostima i rastom, obično su to nazivali „efekat vrednosti“.

Portfolio koji se naginje ka kompanijama vrednosti iznad kompanija u razvoju je istorijski pružao veći povraćaj investicija.

Akcije u porastu imaju tendenciju da imaju visoke cene akcija u odnosu na njihove osnovne računovodstvene mere, i smatraju se zdravim, brzorastućim kompanijama koje obično malo brinu o isplatama dividendi. Kompanije vrednosti, s druge strane, imaju niske cene akcija u odnosu na njihove osnovne računovodstvene mere kao što su knjigovodstvena vrednost, prodaja i zarada.

Ove kompanije su kompanije u nevolji i mogu imati slab rast zarade i loše izglede za budućnost. Nekoliko kompanija će ponuditi godišnju isplatu dividende za investitore, što može povećati bruto prinos investitora. Ovo pomaže ako cena akcija ima sporu apresijaciju za datu godinu. Ironija je u tome što su ove kompanije sa smanjenom vrednošću značajno nadmašile svoje kolege sa zdravim rastom tokom dugih perioda.

4. Diverzifikacija

Alokacija i diverzifikacija sredstava je proces dodavanja više klasa sredstava koje su različite po prirodi (američke male akcije, međunarodne akcije, REIT-ovi, roba, globalne obveznice) u portfolio sa odgovarajućim procentom alokacije svakoj klasi.

Pošto klase sredstava imaju različite korelacije jedna sa drugom, efikasna kombinacija može dramatično smanjiti ukupan rizik portfelja i poboljšati očekivani prinos. Poznato je da robe (kao što su pšenica, nafta, srebro) imaju nisku korelaciju sa zalihama; na taj način, oni mogu dopuniti portfolio smanjenjem ukupnog rizika portfelja i poboljšanjem očekivanih prinosa.

Na primer, možete okušati sreću tako što ćete izdvojiti male budžete za visokorizične investicije kao što je trgovanje binarnim opcijama.

Takve špekulativne investicije su često veoma rizične, pa čak i stručnjaci ponekad mogu pogrešiti. Ipak, to je dobro sredstvo za investiranje za one koji vole rizik i adrenalin.

Zapamtite, to je rizična i kratkoročna investicija, ili ćete udvostručiti svoj novac ili ćete sve izgubiti za nekoliko minuta. Definitivno bi trebalo da dobijete više informacija pre ulaganja kao što je trgovanje binarnim opcijama.

5. Rebalansiranje

Tokom vremena, portfolio će se udaljiti od svojih prvobitnih procenata klase imovine i trebalo bi da se vrati u skladu sa ciljevima.

Kombinacija 50/50 akcija i obveznica lako bi mogla da postane mešavina 60/40 akcija i obveznica nakon prosperitetnog rasta na berzi. Čin prilagođavanja portfelja nazad na njegovu prvobitnu alokaciju naziva se rebalans.

Rebalans se može postići na tri načina.

  • Dodavanje nove gotovine u nedovoljno ponderisan deo portfelja.
  • Prodaja dela preterano ponderisanog dela i dodavanje ovog u klasu premalo ponderisanog.
  • Uzimanje povlačenja iz pretežane klase aktive.

Rebalans je pametan, efikasan i automatski način da se kupuje nisko i prodaje visoko bez rizika da emocije utiču na odluke o ulaganju. Rebalans može poboljšati performanse portfelja i vratiti portfolio na vaš prvobitni nivo tolerancije rizika.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.