Naslovna » Izlasci » Izložbe » 6. Međunarodno trijenale proširenih medija ULUS-a: Neobjavljeni materijali
6. Međunarodno trijenale proširenih medija ULUS-a: Neobjavljeni materijali
6. Međunarodno trijenale proširenih medija ULUS-a: Neobjavljeni materijali

6. Međunarodno trijenale proširenih medija ULUS-a: Neobjavljeni materijali

Od 15. juna do 10. jula 2022. biće održano 6. Međunarodno trijenale proširenih medija ULUS-a u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i Jugoslovenskoj kinoteci.

Na konkurs, raspisan tokom 2022, prijavilo se više od 100 autora od čega će se na izložbi videti radovi 76 autora različitih generacija iz Srbije, regiona, Evrope i SAD.

Prvi segment izložbe čine dela koja se bave „Pejzažom bez ograničenja“ (jezički, istorijski, arhivski, porodični, imaginarni, ekološki, realni, paralelni, politički) kao i temom „Greške“ (koja je u samoj suštini mehanizma tehnologije), do njenih ekstenzija, formata, varijacija i reprezentacija.

Drugi segment izložbe donosi pokušaj odgovora na pitanje da li se stvaralački mehanizmi, inspiracija i kreativnost umetnika, povlače pred diktatima art sistema i kako izgleda samospoznaja unutrašnjih procesa rada umetnika koji ga vraćaju stvaralačkom činu kada je on sam u fokusu sopstvenog umetničkog posmatranja.

Rad Bojana Radojčića
Rad Bojana Radojčića

Izbor radova ističe se post pandemijskim, angažovanim i neizbežno ekološkim podtekstom, uz izbor tehnika koji ne podležu u celosti digitalnim trendovima, već obuhvataju širok spektar formata – od grafika i fotografija, preko instalacija, videa i filmova kao i umetničke dokumentacije.

Posebnu izložbenu celinu čine radovi koji vezano za obe teme pružaju publici uvid u do sada neobjavljene materijale iz arhiva umetnika, zamisli i realizacije koje nisu bile u fokusu javnosti, a koje na autentičan način otkrivaju težnju ka slobodi izraza.

Rad Gorana Despotovskog
Rad Gorana Despotovskog

Umetnici koji će pokazati interaktivne instalacije i održati performanse, 15. juna od 19.00 na otvaranju, biće Maja Beganović, Elisso Theokari, Hanibal Salvaro i Nikola Jovanović.

Koordinacioni tim izložbe: Andrijana Pajović, Vukica Vukas, Milica Lapčević, Nenad Jeremić, Aleksandar Rakezić (dizajn), istoričarka umetnosti Neda Radoičić (kao gost), Marija Konjikušić (koordinacija i dizajn).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.