Naslovna » Izlasci » Festivali » Afro festival 2022 u Muzeju afričke umetnosti
Afro festival 2022 u Muzeju afričke umetnosti (foto: Marija Piroški za MAU)
Afro festival 2022 u Muzeju afričke umetnosti (foto: Marija Piroški za MAU)

Afro festival 2022 u Muzeju afričke umetnosti

Afro festival 2022 održava se sledećeg vikenda, 25. i 26. juna od 10.00 do 18.00, u bašti Muzeja afričke umetnosti na Senjaku.

Kao jedini muzejski festival – Afro festival na jednom mestu u gradu nudi kvalitetne kulturne i zabavne sadržaje kreirane oko umetnosti, kulture i nasleđa afričkog kontinenta. Na atraktivnom afričkom bazaru mogu se kupiti različiti zanatski i upotrebni predmeti, skulpture, maske, pletene korpe, nakit i odeća, dok se paralelno odvijaju javna vođenja kroz postavke muzeja i programi animacije najmlađih posetilaca kroz likovne i radionice kapuere i plesa.

Odrasli će moći da se oprobaju u sviranju neobičnog instrumenta birimbaua ili da odigraju partiju mankale, dok će se u posebnom ženskom kutku učiti osnovne tehnike vezivanja turbana od šarenih afričkih tkanina.

MAU izlaže i radove učesnika likovnog konkursa „Impresije o Africi“ na istoimenoj izložbi na otvorenom – preko 600 učesnika iz različitih škola i umetničkih ateljea učestvovalo je na konkursu, a festival je idealna prilika i za svečanu dodelu nagrada najboljim mladim umetnicima.

Subotu će obeležiti plesni nastupi nekoliko specijalnih učesnika. 2Hot4Stage crew je sastav okrenut hip-hopu, brejkingu, afrobitu, densholu i krampu. Grupa afričkih studenata okupljena pod imenom Si Vision izvešće fuziju tradicionalnih i urbanih plesnih stilova Afrike, dok će koreografkinja Meri animirati posetioce interaktivnim programom afro-densa, denshola i regetona.

Prvi dan festivala zatvoriće ekskluzivni gost, istaknuti angolski umetnik Kiluanž Kija Henda izlaganjem „Zvuk je spomenik“, u kome – pored problematizovanja spomenika u javnom prostoru – ukazuje i na značaj muzike kao centralnog oružja revolucije u nezavisnoj Angoli.

Nedelja je rezervisana za DURBАRdan priјаtеlјstvа, muzikе i plеsа, na kojem učestvuju аmbаsаde Аlžirа, Аngоlе, Еgiptа, Kоngа, Libiје, Маrоkа, Тunisа, kao i kоnzulаti Namibije i Јаmајkе.

Ovogodišnji domaćin festivala je Angola, te će se u 12.00, na svečanoj ceremoniji otvaranja, posetiocima obratiti Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu i Alcino Izata de Konsejsao, ambasador Angole.

Nakon zvaničnog obraćanja ambasadora, uslediće modna revija tradicionalnih angolskih kostima, nastup benda Avala koji čine mladi angolski studenti i beogradski rege muzičar Hornsman Coyote. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.