Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Aleksandar Madžar svira Betovenove sonate – poslednji koncert
Aleksandar Madžar svira Betovenove sonate - poslednji koncert
Aleksandar Madžar svira Betovenove sonate - poslednji koncert

Aleksandar Madžar svira Betovenove sonate – poslednji koncert

Pijanista Aleksandar Madžar održaće poslednji, osmi koncert iz ciklusa „Betovenove sonate“, 30. juna 2022. od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini.

U Velikoj dvorani na programu su klavirske sonate op. 57, op. 54 i op. 53. Maestralni pijanista izabrao je da svira između ostalih „Appassionatu/Strastvenu sonatu“ koju mnogi porede sa Petom simfonijom.

„Appassionata“ je nastala 1805. godine, u vreme „Eroike“, na vrhuncu kompozitorovog srednjeg stvaralačkog perioda, predstavljajući najveće i najmonumetnalnije dostignuće tog Betovenovog perioda u oblasti klavirske muzike. Koncipirana je u tri opsežna stava i traje 27 minuta.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima.

Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Ulaznice za poslednji koncert koji će održati Aleksandar Madžar u sezoni „Kolarac – tvoj svet muzike“, po ceni od 1.200 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.