Naslovna » BG svaštara » Književnost » Anja Erikson – Petsonove i Findusove MOZGALICE: „Brojevi i oblici“ i „Slova i reči“
Anja Erikson - Petsonove i Findusove MOZGALICE: "Brojevi i oblici" i "Slova i reči"
Anja Erikson - Petsonove i Findusove MOZGALICE: "Brojevi i oblici" i "Slova i reči"

Anja Erikson – Petsonove i Findusove MOZGALICE: „Brojevi i oblici“ i „Slova i reči“

U izdanju Kreativnog centra objavljene su Petsonove i Findusove MOZGALICE – dve radne sveske pod nazivom Slova i reči i Brojevi i oblici.

Autorka je Anja Erikson, autor ilustracija je Sven Nurdkvist, a prevodilac je Dejan Begović.

Priče o Petsonu i Findusu već 30 godina razveseljavaju decu širom sveta i uveliko se smatraju klasicima savremene dečje književnosti. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka.

Čiča Petson i mačak Findus pojavljuju se i u crtanim i igranim filmovima, pozorišnim predstavama, kompjuterskim igricama i aplikacijama. Predivne slikovnice o avanturama dvojice najboljih prijatelja, koji žive na malom imanju među njivama i livadama, okruženi kokoškama i kravama, napisao je nagrađivani švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist.

Pred malim čitaocima sada su zanimljivi zadaci u kojima su se Petson i Findus upustili u rešavanje raznih mozgalica na temu slova i reči, odnosno brojeva i oblika.

Petsonove i Findusove MOZGALICE: "Slova i reči"
Odlomak iz „Slova i reči“

U radnoj svesci Slova i reči slova su se na nekim mestima izmešala pa ih treba dovesti u red ili su reči skrivene u tablicama i ne vide se na prvi pogled. Negde treba uočiti bićenca na osnovu osobina sa spiska, a negde zaokružiti predmete pomoću kojih će čiča Petson popraviti ogradu svinjca.

Knjiga Brojevi i oblici krije mnoge zabavne zadatke: od prebrojavanja, sabiranja, oduzimanja i prepoznavanja oblika, pa sve do crtanja i bojenja. Treba pomoći mačku da pronađe svoju senku, naći put kroz baštu prateći cedulju sa uputstvima, spojiti linijama određene tačke kako bi se otkrilo šta se krije na slici i još mnogo toga.

Мališani u uzrastu od četiri do šest godina treba da pomognu Petsonu i Findusu da reše zadatke. Zadaci su zabavni i nisu mnogo teški, a ako deca negde i naiđu na poteškoće, na kraju knjige čekaju ih stranice sa rešenjima.

Petsonove i Findusove MOZGALICE: "Brojevi i oblici"
Odlomak iz „Brojevi i oblici“

Pored dve nove radne sveske, na srpski jezik prevedeno je 15 knjiga o ovim junacima koje su objavljene u izdanju Kreativnog centra.

Slikovnice Kako se mali Findus izgubio, Torta od palačinki, Mačak Findus i petao, Kokodakanje u bašti, Lov na lisicu, Jadni Petson, Petson kampuje, Findus se seli, Petson slavi Božić namenjene su mališanima starijim od tri godine.

Knjiga Zar ti baš ništa ne umeš, Petsone? odlična je za prelaz od kartonskih knjiga ka slikovnicama jer sadrži manje teksta, dok su izdanja Gde je Petson? i Poznajete li Petsona i Findusa? štampana na kartonu i namenjena deci u uzrastu do tri godine.

U ponudi su i dve obimnije knjige u tvrdom povezu. Petson pravi Deda Mraza je ilustrovani roman namenjen predškolcima i mlađim osnovcima, a Avanture s Petsonom i Findusom sadrže pet već objavljenih priča, uz jedinstven recept za odlične palačinke, ideje za majstorisanje pravo iz Petsonove radionice i pravila jedne neverovatne igre memorije.

Sven Nurdkvist (1946) jedan je od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu. U Švedskoj se smatra naslednikom Astrid Lindgren, a ova slavna književnica često je isticala kako je Nurdkvist njen omiljeni ilustrator. Iako je dobro crtao još kao tinejdžer, nekoliko umetničkih škola odbilo je da ga primi na dalje usavršavanje, pa je diplomirao arhitekturu.

Ipak, nije prestajao da crta. Od 1983. godine, nakon što je nagrađen na jednom konkursu, potpuno se posvećuje pisanju i ilustrovanju knjiga za decu. Prva knjiga iz serijala o Petsonu i Findusu objavljena je 1984. u Švedskoj, a već sledeće godine pojavila se u prevodu na engleski u Velikoj Britaniji.

Osim avantura o Petsonu i Findusu, Sven Nurdkvist je ilustrovao i serijal popularnih slikovnica o kravi Mami Mu, koje je takođe objavio Kreativni centar. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.