Naslovna » Izlasci » Akcije » Astronomska opservatorija u Beogradu: Dan otvorenih vrata
Astronomska opservatorija u Beogradu - Školski paviljon (foto: Vesna Mijatović)
Astronomska opservatorija u Beogradu - Školski paviljon (foto: Vesna Mijatović)

Astronomska opservatorija u Beogradu: Dan otvorenih vrata

Astronomska opservatorija u Beogradu (Volgina 7, Zvezdara) priređuje Dan otvorenih vrata uz besplatan ulaz, u subotu, 25. juna 2022.

Termini stručnog vođenja su od 11.00 i 13.00, a domaćini su Vesna Mijatović i Nenad Milovanović.

Posete se, zbog ograničenog broja mesta, zakazuju na mejl posete@aob.rs, a mesto okupljanja je plato ispred glavnog ulaza u Upravnu zgradu.

Kompleks Astronomske opservatorije na Zvezdari, koji je projektovo češki arhitekta Jan Dubovi, formiran je u periodu od 1930. do 1932. godine. Za to vreme predstavljao je najsloženije arhitektonsko urbanističko rešenje do tada realizovano u Beogradu.

Jezgro Astronomske opservatorije čini Upravna zgrada oko koje su raspoređeni, međusobno povezani, paviljoni i objekti sa astronomskim instrumentima.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Astronomska opservatorija u Beogradu je jedna od najstarijih aktivnih naučnih ustanova ne samo kod nas, već i na prostoru Jugoistočne Evrope.

Zbog svog posebnog značaja kompleks Astronomske opservatorije je 2001. godine proglašen za spomenik kulture. Zbirka starih astronomskih instrumenata Astronomske opservatorije, koju čine 43 instrumenta i mašine, Rešenjem Muzeja nauke i tehnike iz 2015. godine, utvrđena je za kulturno dobro tehničke kulture.

Posetioci prilikom obilaska mogu da vide Upravnu zgradu, muzejsku postavku starih astronomskih instrumenata, biblioteku izuzetne naučno stručne i arhitektonske vrednosti, Školski paviljon, kao i Veliki refraktor, najveći teleskop te vrste na Balkanu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.