Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradski letnji festival – BELEF 2022: Želim magiju!
Beogradski letnji festival - BELEF 2022: Želim magiju!
Beogradski letnji festival - BELEF 2022: Želim magiju!

Beogradski letnji festival – BELEF 2022: Želim magiju!

Beogradski letnji festival – BELEF 2022 biće otvoren u četvrtak, 23. juna, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, pod sloganom „Želim magiju!“.

Osim što će biti obeleženo 30 godina postojanja, ovogodišnji BELEF će biti poseban i po tome što će prvi put biti organizovan u Botaničkoj bašti, dok će se program održavati i na Trgu republike, kao i na scenama pozorišta.

BELEF 2022: Predstave i prateći programi

Ovogodišnji BELEF obuhvata šest pozorišnih premijera, tri beogradske premijere, sedam koncerata, 16 predstava u glavnom programu, sedam predstava u programu „Mladi BELEF“ i četiri predstave u programu „Dečiji BELEF„.

Pored toga, organizovana su tri prateća programa: „Noć legata“ sa Muzejom grada Beograda, Stručna vođenja kroz Botaničku baštu i Beogradske šetnje – otvorena vrata naših pozorišta.

(Noć legata) – Muzej grada Beograda otvoriće svoja vrata i omogućiti posetiocima šetnju kroz legate Ive Andrića, Paje Jovanovića i Konaka kneginje Ljubice. Centralno mesto okupljanja je Konak kneginje Ljubice gde će biti izveden koncert Beogradskog gudačkog kvarteta.

30. BELEF otvoriće premijera predstave Ateljea 212 „Drama o kraju sveta“ u Botaničkoj bašti, dok će sledeća premijera predstave „Tramvaj zvani želja“ biti izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu.

Beogradsku premijeru u Botaničkoj bašti imaće predstava „Za sada je sve ok“, Kruševačkog pozorišta, kao i predstava „Kralj Ibi“ Narodnog pozorišta iz Sombora u Narodnom pozorištu u Beogradu, a premijerno će biti izvedena i predstava „Smrt i devojka“ u Bitef teatru.

Još jedna premijera biće izvedena u okviru ovogodišnjeg BELEF-a „Gospođa Ajnštajn“ u Narodnom pozorištu, dok će u Hartefakt kući premijerno biti odigrana predstava „Kratka istorija pljeskavica“. Publika će biti u prilici da u Botaničkoj bašti pogleda hit predstavu Zvezdare teatra „Priča o Milutinu“.

Beogradskoj publici će se u Botaničkoj bašti predstaviti Barbara Pravi, francuska umetnica i kantautorka, dok će na Trgu republike koncerte održati Biljana Krstić i Bistrik bend, kao i Bojan Suđić i Simfonijski orkestar RTS-a.

Čuvena „Karmina burana“ biće izvedena u Narodnom pozorištu, a ovogodišnji BELEF zatvoriće slavna pijanistkinja Marta Argerič u Kolarčevoj zadužbini.

BELEF 2022 – program

*** Napomene:
» 25. jun – „Šešir pun boja“ u Botaničkoj bašti – otkazano!
» 25. jun – „Sestra Anđelika“ u Botaničkoj bašti – otkazano!
» 30. jun – Filmska muzika na Trgu republike – otkazano!

BELEF 2022 - program

Karte za sve programe su u prodaji u okviru mreže Ticket Vision. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.