Naslovna » Izlasci » Festivali » CZKD: Gradoznalci – festival kulturne šarenolikosti

CZKD: Gradoznalci – festival kulturne šarenolikosti

Događaj „Gradoznalci – festival kulturne šarenolikosti“ održaće se, u subotu i nedelju, 11. i 12 juna 2022. u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U Birčaninovoj 21 okupiće se srednjoškolke i srednjoškolci iz Bujanovca, Vranja, Sjenice, Loznice, Beograda i Subotice koji su prethodnih meseci učestvovali u nizu interkulturnih radionica.

Na radionicama su đaci, kroz najrazličitije forme edukativno-umetničkog rada, pokušali da istraže nedovoljno pre(poznate) priče iz njihovog mesta, razvijajući empatiju i razumevanje prema svojim sugrađanima. Ohrabreni su da kroz intervjue sa ljudima razotkriju nova značenja i razumeju svakodnevicu i život grada kroz jednu novu perspektivu, fokusirajući se na mesta susreta ljudi i preplitanju različitih (sub)kultura.

Njihovo istraživanje je rezultiralo javnim perfomansom u kome je prikazano saznato, u svakom gradu drugačije osmišljenom. Tako su đaci iz Vranja organizovali sajam pod nazivom „Kolekcije imanja i nemanja“, a njihovi vršnjaci iz Loznice „Nove starine“ u kome su oživeli stare lozničke vesti iz prethodnog veka. Ove i druge interaktivne nastupe iz ostalih gradova, kao i goste iznenađenja, publika će moći da vidi u subotu od 13.00 do 19.00.

Drugi dan Festivala posvećen je gledanju i razgovoru sa umetnicima/akterima filma „Duga resa“ (Škart) i predstave „Zemlja“ (Dah teatar), kao i predavanju o alternativnom mapiranju grada Uroša Krčadinca.

Gradoznalci – festival kulturne šarenolikosti – program

CZKD, Birčaninova 21

Subota, 11. jun 2022.
Razotkrivanje tajni gradova: predstavi i saznaj!

  • 13.00-13.15… Svečano otvaranje
  • 13.15-15.00… „Nove starine“ iz Loznice; „Komšijske pitalice“ iz Sjenice; „Ni crno ni belo“ iz Subotice
  • 16.00-18.00… „Kolekcija imanja i nemanja“ iz Vranja; „Udru(žene) pobune“ iz Beograda; „Kolekcija imanja i nemanja“ iz Bujanovaca
  • 18.00… Gosti iznenađenja

Nedelja, 12. jun 2022.
Evo kako još možemo: istraživačko-stvaralačka iskustva

  • 10.00… Projekcija filma „Duga resa“
  • 11.00… Razgovor o resama
    Učestvuju: Škart Prota (autor filma), Milica Savić (protagonistkinja), Sanja Stamenković (saradnica i drugarica), moderira: Tamara Cvetković, Grupa 484
  • 13.00… Predavanje: „Autorska kartografija kao umetnički i književni postupak“, Uroš Krčadinac
  • 18.00… Predstava „Zemlja“, Dah teatar i razgovor o predstavi sa Jadrankom Anđelić, rediteljkom, i glumicom Ljubicom Damčević, moderira: Ivana Seratlić, Grupa 484

Festival se održava u sklopu projekta „(I)nterkulturni (D)ijalog za EU: Kulturna raznolikost kao jedinstvena turistička atrakcija – Ponuda komšijskih kutaka“ koje Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić“ realizuju uz podršku Delegacije Evropske unije.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.