Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Dok’n’Ritam 2022 u Domu kulture „Studentski grad“
Festival Dok'n'Ritam u Domu kulture "Studentski grad"
Festival Dok'n'Ritam u Domu kulture "Studentski grad"

Festival Dok’n’Ritam 2022 u Domu kulture „Studentski grad“

Festival Dok’n’Ritam biće održan od 14. do 17. juna 2022. u Domu kulture „Studentski grad“, pod sloganom „Password: DnR7KoordinateAntiratne#“.

Ove godine, prvi put, pored regionalne, biće upriličena i međunarodna takmičarska selekcija tokom koje će biti prikazani muzički dokumentarci iz svih krajeva sveta.

S obzirom da u jednom delu sveta traju ratni sukobi, slogan festivala muzičke dokumente u filmskom obliku, pristigle sa svih koordinata, ujedinjuje u antiratnoj poruci.

Festival otvara film „Laurent Garnier: Off the Record“, a u narednim danima, takmičarski filmovi iz selekcije „Planeta“, vode na karneval u Brazilu, čuvene rok klubove Portugala i Finske; gledaoci će upoznati i tursku minstrelsku tradiciju…

Film „Glasovi sećanja“, rekonstruiše devojački orkestar Aušvica, na temelju izvornih svedočanstava preživelih iz ovog logora.

„Regionalna selekcija“ donosi priču o antiratnoj muzičkoj manifestaciji, „Koncert za mir“, održanoj u Kragujevcu 1991. Priče svedoka i arhivski materijali, čine upečatljivu sliku atmosfere, u trenutku u kom počinju ratni sukobi u SFRJ.

Tu su i priče o „Dalekoj obali“ u Americi, „rudarskom“ rokpankfolk bendu Orlek, uskršnjem rok maratonu… Proći će se kroz karijeru benda Električni orgazam, dugu četiri decenije, ispričanu kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba virusa korona.

Činjenica je da su dvehiljadite, u velikoj meri, obeležile dame na muzičkoj sceni regiona. Kako izgleda put do stejdža, iz ženskog ugla, i šta se dešava kad se reflektori ugase, saznaće se premijerno u takmičarskom programu.

Sekcija „Work in Progress“ predstavlja muzičke dokumentarce u radnom procesu: u različitim fazama produkcije, nalaze se filmovi o kompozitoru Lazi Ristovskom, grupi Smak, svetski uspešnom operskom pevaču Željku Lučiću, YU grupi.

Posebni programi „Posvete umetnicima“ koji su napustili svet između dva izdanja: pričaće se o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću.

Specijalne projekcije ove godine donose dva dokumentarca: jedan je film o „kralju romske muzike“ Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu.

Posle velikog uspeha igranog filma „Toma“, biće zanimljivo pogledati dokumentarni prikaz života ovog velikog umetnika. Biće predstavljena knjiga „Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji (1991-2017)“.

Posle svakog filma, publika će biti u prilici da oceni delo, kao i da razgovara sa prisutnim autorima.

U okviru programa „Koncerti DnR“, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, organizatori festivala Dok’n’Ritam iz DKSG, najavljuju koncert grupe S.T.R.A.H i scenska iznenađenja.

Festival Dok’n’Ritam 2022 – program

Festival Dok'n'Ritam 2022 - program

Više informacija potražite na OVOM LINKU. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.