Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Gala koncert „BeoBalet bajka“ u Kolarčevoj zadužbini
Gala koncert "BeoBalet bajka" (foto: Danilo Mijatović / BeoBalet)
Gala koncert "BeoBalet bajka" (foto: Danilo Mijatović / BeoBalet)

Gala koncert „BeoBalet bajka“ u Kolarčevoj zadužbini

Gala koncert „BeoBalet bajka“ biće održan u četvrtak, 16. juna 2022. od 19.30, u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca (Studentski trg 5).

Publika će imati priliku da uživa u maestralnom izvođenju 20 koreografija i varijacija iz poznatog klasičnog baleta „Krcko Oraščić“, koje će izvesti više od 120 balerina, uzrasta od tri do 15 godina, uz specijalne muzičke goste.

„Krcko Oraščić“ je jedan od najpoznatijih klasičnih baleta koji je napisao Čajkovski, detaljni scenario za balet dao je koreograf Marijus Petipa, a kao osnova za libreto uzeta je priča Aleksandra Dime, „Priča o Krcku Oraščiću“, koja je zapravo adaptacija originalne bajke E. T. A. Hofmana, „Krcko Oraščić i kralj miševa“ iz 1819. godine.

Krcko Oraščić je heroj uz koga se deca upoznaju sa baletom i obično ostanu zauvek zaljubljena u njega, u taj svet mašte, snova, ljubavi i pravde.

Male balerine nastupiće na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. To će biti prilika da obiđu i upoznaju „hram umetnosti“ i upoznaju se sa biografijom Ilije M. Kolarca, čijom voljom je nastala zadužbina.

BeoBalet je umetnički centar u kom se deca od tri do 15 godina upoznaju sa baletom, muzikom, glumom i opštom kulturom. Insistira se na drugačijem kulturnom okruženju, otkrivaju i negujuju prave vrednosti. Zajedno se otkrivaju klasični balet i muzika, te posećuju pozorišta, muzeji i galerije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.