Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzej primenjene umetnosti: Izložba „Modni svet porodice Kalef“
Izložba "Modni svet porodice Kalef": Modna ilustracija iz časopisa "Die Modenwelt", 14. februar 1892. (MPU, inv. br. 25414/1)
Izložba "Modni svet porodice Kalef": Modna ilustracija iz časopisa "Die Modenwelt", 14. februar 1892. (MPU, inv. br. 25414/1)

Muzej primenjene umetnosti: Izložba „Modni svet porodice Kalef“

Od 11. do 30. juna 2022. u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena izložba „Modni svet porodice Kalef“ koju je priredila kustoskinja Draginja Maskareli.

Zbirka tekstila i kostima Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu obogaćena je tokom 2019. vrednim poklonom koji se sastoji od 33 modne ilustracije u boji iz poznatog nemačkog časopisa „Die Modenwelt“ (Svet mode).

Modne ilustracije nastale su u periodu od 1892. do 1898. godine i svojevremeno su bile vlasništvo Matilde Kalef (1879-1942), pripadnice poznate beogradske sefardske trgovačke porodice Kalef i vlasnice ženske krojačke radnje u Višnjićevoj ulici.

Ove ilustracije biće predstavljene publici i pratiće dokumentarni i narativni segment izložbe, u okviru koga će posetioci moći da vide reprodukcije fotografija članova porodice Kalef s kraja XIX i početka XX veka, sačuvane u fondu Narodne biblioteke Srbije i u porodičnom vlasništvu.

Ove fotografije predstavljaju dragoceno svedočanstvo o vizuelnoj kulturi jevrejske zajednice koja je značajno doprinela razvoju modnih i tekstilnih zanata, trgovine i industrije u Beogradu i Srbiji.

Paralelno posmatrajući sačuvane modne ilustracije iz časopisa „Die Modenwelt“ i porodične fotografije Kalefovih, izložba „Modni svet porodice Kalef“ mapira odevne obrasce koje su članovi porodice, ali i drugi članovi jevrejske zajednice i pripadnici građanske klase, koristili u svojoj samoprezentaciji, u skladu sa aktuelnim kulturnim modelima.

Nisim Kalef sa sinovima, Beograd, početak XX veka (foto: privatno vlasništvo)
Nisim Kalef sa sinovima, Beograd, početak XX veka (foto: privatno vlasništvo)

Stručna vođenja održavaće se svake srede tokom trajanja izložbe:

  • sreda, 15. jun 2022. (18.00);
    Draginja Maskareli, kustos izložbe i muzejska savetnica MPU;
  • sreda, 22. jun 2022. (18.00);
    dr Vuk Dautović, naučni saradnik, Odeljenje za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu i Draginja Maskareli, kustos izložbe i muzejska savetnica MPU;
  • sreda, 29. jun 2022. (18.00);
    Draginja Maskareli, kustos izložbe i muzejska savetnica MPU.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.