Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nova online administrativna usluga – eUverenja
Nova online administrativna usluga - eUverenja
Nova online administrativna usluga - eUverenja

Nova online administrativna usluga – eUverenja

Građanima Srbije je omogućeno da putem nove usluge eUverenja dobiju elektronsko uverenje da su izmirili poreske obaveze vezane za porez na imovinu.

Od danas, 8. juna 2022, bez odlaska na šaltere, eUverenja mogu da se dobiju preko Portala lokalne poreske administracije.

Građani u nekoliko klikova mogu da podnesu zahtev za dobijanje ovog uverenja, a elektronski dokument mogu da preuzmu ili na Portalu LPA ili u svom eSandučetu na Portalu eUprava.

Za korišćenje ove usluge potrebno je da građani budu elektronski identifikovani kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, bez obzira da li je u klaudu ili na smart kartici/ USB tokenu.

Zahtev za dobijanje uverenja mogu podneti fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtev se može podneti svim lokalnim poreskim administracijama koje su omogućile obradu elektronskih uverenja.

– Samo prošle godine lokalne poreske administracije u Beogradu izdale su više od 120 hiljada ovih uverenja na zahtev građana i zbog toga smo se odlučili da i ovu uslugu digitalizujemo i olakšamo svim građanima, ali i privredi, da elektronski podnesu zahtev i dobiju eUverenje bez odlaska na šaltere – izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Usluga eUverenja trenutno je dostupna u 37 lokalnih poreskih administracija, a tokom leta očekujemo da i ostale lokalne poreske administracije omoguće ovu uslugu, dodao je Jovanović.

Kako dobiti eUverenja

  • Potrebno je da budete registrovan korisnik na Portalu eUprava visokim nivoom pouzdanosti (kvalifikovanim elektronskim sertifikatom u klaudu, na kartici ili USB tokenu). Više informacija kako do besplatnog sertifikata u klaudu dostupno je ovde.
  • Prijavite se na Portal lpa.gov.rs.
  • Iz menija izaberite opciju eUverenja i popunite podatke.
  • Ukoliko svrha izdavanja ovog uverenja zahteva plaćanje administrativne takse, to možete uraditi elektronski na Portalu LPA.
  • Nakon što podnesete zahtev, lokalna poreska administracija ima rok od 8 dana da vam izda elektronsko rešenje koje možete preuzeti ili na Portalu LPA ili u svom eSandučetu na Portalu eUprava.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.