Naslovna » Izlasci » Tribine » Piknik-tribina „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući: „(Ne)kultura sećanja“
Piknik-tribina "Beograd za početnike": Rančićeva kuća
Piknik-tribina "Beograd za početnike": Rančićeva kuća

Piknik-tribina „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući: „(Ne)kultura sećanja“

U četvrtak, 9. juna 2022. od 19.30, biće održana piknik-tribina „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući, pod nazivom „(Ne)kultura sećanja“.

Autorka i moderatorka Smiljana Popov pojašnjava o čemu će biti reči na ovoj tribini u Centru za kulturu Grocka.

– Imamo potrebu i obavezu da se sećamo nedužnih žrtava svog naroda, ali se postavlja pitanje na čemu je to i takvo naše sećanje utemeljeno? Na čemu počiva i kako negujemo sopstvenu (ne)kulturu sećanja?

… Da li znamo u dovoljnoj meri? Da li smo svoje pojedinačno i zajedničko sećanje na Jajince, Šumarice, Draginac, Stari Brod, Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga gubilišta naših predaka iz Drugog svetskog rata uspostavili na stereotipima ili na istinskom poznavanju istorijskih činjenica i konteksta?ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Zašto je, ponekad, naše sećanje dominantno matematičko, a nekad afektivno? Zašto često naše kolektivno sećanje počiva na mitovima i zabludama, zašto je podložno teorijama zavere, tj. pseudonauke? Da li istoriju pišu pobednici? Da li je istina jedna ili ih ima više u zavisnosti od „tumača“ i interpretacija istorije? Zašto podležemo selektivnom čitanju istorijskih činjenica?

Istovremeno, kakav je naš odnos prema memorijalnim celinama, stratištima i gubilištima iz perioda Drugog svetskog rata?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja pokušaće da pruži istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Piknik-tribina održava se u čarobnom ambijentu varoškog doma Grocke (Centar za kulturu Grocka, Majevička 9), u Rančićevoj kući iz druge polovine 18. veka koji je zaštićen spomenik kulture.

Posetioci mogu poneti piknik-ćebad, ležaljke i svoje izletničke aksesoare, a ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)