Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » Predstavljena Deklaracija o plati za život
Predstavljena Deklaracija o plati za život - potpisnici deklaracije (foto: Bojan Kovačević)
Predstavljena Deklaracija o plati za život - potpisnici deklaracije (foto: Bojan Kovačević)

Predstavljena Deklaracija o plati za život

Danas, 28. juna 2022. godine, na inicijativu Centra za politike emancipacije, u Beogradu je potpisana Deklaracija o plati za život.

U prostoru Miljenko Dereta 18 organizacija civilnog društva i tri sindikata najavili su da je potpisivanje Deklaracije o plati za život prvi korak u stvaranju široke koalicije koja će se boriti za bolji životni standard svih radnica i radnika u Srbiji.

Najavljena je podrška radničkim zahtevima u pregovorima oko minimalne cene rada za narednu godinu kao i pritisak na institucije da proračun realnih troškova života uđe u zvanične statistike Republike Srbije i postane parametar prilikom utvrđivanja minimalne cene rada.

U sklopu programa potpisivanja deklaracije organizovana su i dva panela koja je vodila Suzana Trninić.

Bojana Tamindžija iz Centra za politike emancipacije rekla je da je plata za život plata koja pokriva realne troškove elementarnog pristojnog života. Naglasila je da, prema regionalnom proračunu Clean Clothes Campaign mreže, minimalna zarada u Srbiji pokriva tek jednu trećinu iznosa plate za život.

Zaključci su da u Srbiji tek 10% zvanično zaposlenih prima platu za život. Minimalac je postao praksa, a trebalo bi da bude izuzetak. Reprezentativni sindikati su saglasni da je minimalna potrošačka korpa problematična, ali naglašavaju da minimalna zarada ne dostiže ni takvu potrošačku korpu.

Učesnici su zaključili i da plata za život ima svoje mesto u novom zakonu i da minimalna zarada treba da čuva osnovni kvalitet života svih radnica i radnika i da ne sme biti politički ispregovarana kategorija.

Problem je i što se o minimalnoj zaradi ne pregovara, nego se unapred o njenom iznosu izjasni vrh države, a predloženo povećanje od 14% za narednu godinu ne prati stopu inflacije pa će se, na taj način, životni standard radnica i radnika Srbije dodatno srozati.

Negativan uticaj na mogućnost radnica i radnika za borbu za bolje zarade ima i Nacrt zakona o sezonskim poslovima, koji dodatno prekarizuje širok spektar zanimanja čija priroda nije privremena i povremena, a po kome poslodavac nije obavezan da isplaćuje ni minimalnu zaradu nego samo minimalnu cenu rada po satu.

Istaknuto je, na kraju, da radnice i radnici treba da shvate da oni zarađuju profit poslodavcima i da je prioritet borba za bolju redistribuciju bogatstva, a da je potpisivanje Deklaracije o plati za život prvi korak u ovoj borbi u Srbiji. (CPE / danubeogradu.rs)