Naslovna » Izlasci » Tribine » Šesti Beogradski kontrapunkt posvećen Nikoli Tesli
Šesti Beogradski kontrapunkt posvećen Nikoli Tesli
Šesti Beogradski kontrapunkt posvećen Nikoli Tesli

Šesti Beogradski kontrapunkt posvećen Nikoli Tesli

Šesti Beogradski kontrapunkt, koji je ove godine posvećen najpoznatijem srpskom naučniku Nikoli Tesli, održaće se 21. juna 2022. od 14.00 do 17.00.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev, Uzun Mirkova 1), pod naslovom „Tesla: Inspiracija“, ovaj tradicionalni međunarodni skup i ove godine organizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Beogradski kontrapunkt je međunarodna konferencija koja godinama unazad okuplja umetnike i mislioce iz različitih delova sveta oko razgovora o najvažnijim pitanjima našeg vremena.

Najpoznatiji srpski naučnik i u svetu najpoznatije ime srpske kulture Nikola Tesla je svojim izumima i otkrićima nesumnjivo uticao na promenu sveta i nauke u celini, ali je i svojom ličnošću i idejama uticao na mnoge mislioce i stvaraoce u različitim oblastima ljudskog delovanja.

Tesla je izveo nauku iz laboratorija i stvorio jedan novi tip naučnika, svesnog svog javnog uticaja, ne u svrhu samopromocije nego unapređenja života ljudi u celom svetu. Njegovo javno delovanje velikim delom je bilo usmereno ka mladima, kao ohrabrenje da neguju svoje kreativne impulse i ostvare što veći deo svojih potencijala.

Na skupu će biti reči, pre svega, o Teslinom uticaju na kulturno i umetničko stvaralaštvo, na koji način su njegov život i delo nadahnjivali umetnike i na koji je način njegov stvaralački proces srodan umetničkom. Takođe, pričaće se i o Tesli kao najpoznatijem predstavniku naše kulture u svetu i njegovom mestu i ulozi u kulturnoj politici, kulturnoj diplomatiji i međunarodnoj reprezentaciji naše zemlje.

Skup će otvoriti potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Učesnici ovogodišnjeg Beogradskog kontrapunkta su poznata umetnica iz Jermenije Lusine Hovanisijan, renomirani strip umetnik i dizajner iz Italije Danijele Meuči, čuveni srpski fizičar Đuro Koruga, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo, interesantni vizualni umetnici Dušan Jovović, Milan Ličina i predstavnica mladih inovativnih umetnika Danica Maksimović.

Moderator skupa će biti poznati voditelj Aleksandar Gajšek. (danubeogradu.rs)