Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Svetski dan muzike 2022: Big bend RTS i Nils Vogram
Svetski dan muzike: Big bend RTS (foto: Nebojša Babić)
Svetski dan muzike: Big bend RTS (foto: Nebojša Babić)

Svetski dan muzike 2022: Big bend RTS i Nils Vogram

U utorak, 21. juna 2022. od 20.00, u Domu omladine Beograda nastupiće Big bend RTS i Nils Vogram i obeležiti Svetski dan muzike 2022.

Ulaznice po ceni od 1000 dinara su u pretprodaji na Blagajni DOB i online na Tickets.rs.

Nemački džez muzičar Nils Vogram (Wogram), virtuoz na trombonu, kompozitor i bendlider, biće specijalni gost Big benda RTS na koncertu koji povodom Svetskog dana muzike organizuju Dom omladine Beograda i Muzička produkcija RTS.

Ovaj nadareni vođa malih ansambala, koji neprekidno pomera granice svoje muzike, 2018. godine snimio je album „Work Smoothly“ sa NDR Big Bendom iz Hamburga. Sve kompozicije i aranžmani su Vogramovo delo, a domaća publika imaće priliku da ih čuje u izvođenju sjajne postave Big benda Radio-televizije Srbije.

O programu koje je napisao za veliki orkestar Nils Vogram kaže:

– Slušao sam mnogo istorijskih snimaka big bendova, mnoge moje kolege i savremenici pišu za big bend postave. Većina te muzike je neverovatno dobra i muzičari su na visokom sviračkom nivou, ali ono što mi često nedostaje je suština. Muzika koja će da osvoji i pridobije slušaoca, ne samo da ga impresionira. Melodije koje govore same za sebe. Zato sam želeo sam da napišem nove numere, a ne da samo iskopam neki materijal i napravim impresivan novi aranžman.

U svom radu za big bend postavu, Vogram teži da zadrži klasične strukture i funkcije velikog orkestra, koristeći ih na nov i dinamičan način, ali i da doda nešto sasvim lično. Priča koju želi muzički da ispriča važnija mu je od medijuma koji je priča.

Sa impresivnim samopouzdanjem, snažno i briljantno, Vogramova muzika donosi raznovrsnost boja i glasova. Pored benda u celini, on nalazi mnošto načina da svoju muzičku priču ispriča i individualno sa solistima u orkestru, dajući prostora svakom tonu i akordu.

Nils Vogram (Wogram) (foto: Corinne Hächler)
Nils Vogram (Wogram) (foto: Corinne Hächler)

Iako su kompozicije koje je napisao za big bend nove i autentične, kroz njih on priča i priču o istoriji big bend muzike. Džordž Geršvin, Djuk Elington, Kaunt Bejzi, Henri Mančini, Kvinsi Džons, kao da nenametljivo gledaju preko Vogramovog ramena. On ništa ne kopira i ne imitira, ali reference na ove umetnike dozvoljava intuitivno. Sve zvuči iznenađujuće i novo, a ipak deluje poznato i odgovara progresivnom muzičkom pamćenju u Vogramovom delu u celini.

– Bilo mi je važno da ne vidim sebe samo kao frontmena, već i da se svi muzičari koji učestvuju u ovom programu osećaju prijatno. Nisam želeo da moju muziku dožive kao iscrpljujuću i tešku. Muzičari treba da se identifikuju jedni sa drugima i da se osećaju opušteno – ističe Nils Vogram.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda.

Big Bend RTS je preko 70 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.