Naslovna » Izlasci » Festivali » Svetski festival pantomime u Beogradu od 2. do 7. jula 2022.
Svetski festival pantomime u Beogradu (foto: Pixabay)
Svetski festival pantomime u Beogradu (foto: Pixabay)

Svetski festival pantomime u Beogradu od 2. do 7. jula 2022.

Svetski festival pantomime u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan od 4. do 7. jula 2022, dok će svečano otvaranje biti u subotu, 2. jula.

Ulaz je besplatan, a ceo festival je zasnovan na novom konceptu „Mime & Music“, „Pantomima i muzika“, odnosno smenjivaće se kraće i duže predstave teatra pokreta i pantomimske sa muziciranjem đaka beogradskih muzičkih škola kao kratkim muzičkim intermecima.

Svako veče od 21.00 zainteresovani će uživati u oko sat i po bogatog scenskog programa bez jezičke barijere, sem u nedelju, 3. jula, kada je pauza. U četvrtak, 7. jula, program će kreirati svi učesnici Svetske (letnje) akademije pantomime i teatra pokreta prikazujući kratke scene koje su nastale na radionicama.

Otvaranju festivala će prisustvovati Tobijas Biankone – generalni direktor Međunarodnog pozorišnog instituta (Unesko) iz Pariza, Ali Obeid – generalni direktor Akademije lepih umetnosti Fudžeire (UAE), Džel Liba – jedan od osnivača Sindikata izvođačkih umetnosti Izraela i Acuši Kakumoto – reditelj iz Japana.

Od 1. do 10. jula u Beogradu se održava i prva Svetska letnja akademija pantomime i teatra pokreta u DK „Studentski grad“, a profesori i učesnici, svi profesionalci koji su došli da usavrše svoja znanja i veštine predstaviće se i na Svetskom festivalu pantomime u Beogradu od 2. do 7. jula i na Svetskom festivalu ulične pantomime u Vrnjačkoj Banji, 8. i 9. jula.

Organizatori festivala su Svetska organizacija pantomimičara, Dom kulture Studenstki grad i Opština Vrnjačka Banja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.