Naslovna » Izlasci » Akcije » Vožnja za Svetski dan bicikla: Bike Chic / Бајк шик
Vožnja za Svetski dan bicikla: Bike Chic / Бајк шик
Vožnja za Svetski dan bicikla: Bike Chic / Бајк шик

Vožnja za Svetski dan bicikla: Bike Chic / Бајк шик

U petak, 3. juna 2022. od 17.00, na Trgu republike biće obeležen Svetski dan bicikla vožnjom nazvanom „Bike Chic / Бајк шик“.

Organizatori su UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije i Ulice za bicikliste.

Ruta vodi preko Novog Beograda, dela grada poznatog po velkom broju poslovnih centara gde će se promovisati bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak.

„Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza.

Pozivamo učesnike da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište“, objavili su organizatori.

Cilj manifestacije je da se pokaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

U događaju će učestvovati i visoki predstavnici UN Srbija, Ambasade Kraljevine Holandije i Ulica za bicikliste.

Svetski dan bicikla

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja.

Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju.

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu. Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona.

Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka.

Naime, od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu.

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope. A da se biciklima ne služe samo sportisti govori i trend Cycle chic. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.