Naslovna » Izlasci » Festivali » XIV Festival KROKODIL: Godina magijskog mišljenja
XIV Festival KROKODIL: Godina magijskog mišljenja
XIV Festival KROKODIL: Godina magijskog mišljenja

XIV Festival KROKODIL: Godina magijskog mišljenja

XIV Festival KROKODIL, čiji je programski urednik Vladimir Arsenijević, biće održan od 17. do 19. juna 2022. pod nazivom „Godina magijskog mišljenja“.

„Naziv festivala je pozajmljen od nedavno preminule američke spisateljice i esejistkinje Džoan Didion (eng. The Year of Magical Thinking), čiji su uvidi u putanje kojima se ljudska vrsta kreće kroz XX i XXI vek kao i upečatljivi prikazi društvenih nemira i psihološke fragmentacije uveliko obeležili način na koji doživljavamo savremenost. Preuzet iz njene istoimene autobiografske knjige koja se bavi suočavanjem s iznenadnom smrću supruga i terminalnom bolešću jedine kćerke, ovaj naslov, naravno, predstavlja direktan omaž nenadmašnoj spisateljici.

(…) U direktnom čeonom sudaru s izvesnošću ekološke apokalipse, s novim, misterioznim pandemijama, agresivnim, krvožednim diktatorima s prstom na nuklearnom oružju dovoljno moćnom da uništi čitavo čovečanstvo ali i izuzetnom glupošću i slepilom ljudske vrste koja se, zahvaljujući razvoju komunikacionih tehnologija pred nama pokazala u svoj svojoj raskoši dok, rečima Artura Keslera, ‘mesečarimo ka Armagedonu’, mi, čini se, nismo sposobni da u potpunosti pojmimo kuda smo to doveli civilizaciju. I, zauzvrat, dokle nas je civilizacija dovela“, rekao je Arsenijević.

Manifestacija je posvećena glavnim društveno-političkim temama koje se tiču Srbije, Evrope ali i sveta danas. Održaće se ispred Muzeja Jugoslavija (razni programi), u CZKD-u i u Krokodilovom centru u Karađorđevoj 43 (debate i panel diskusije).

Dok je za prve dve večeri Festivala neophodno obezbediti ulaznicu, za sve ostale događaje ulaz je besplatan.

XIV Festival KROKODIL – gosti i voditelji

Ove godine na Festivalu KROKODIL nastupiće dve međunarodne zvezde.

Margaret Atvud će se priključiti prve festivalske večeri, koja je najavljena za 17. jun od 20.00 na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije. Ona će se uključiti onlajn iz svog doma u Kanadi.

Najavljen je i uživo nastup argentinske spisateljice Arijane Harviks. Ovogodišnji program će voditi Mima Simić uz podršku čitavog niza voditelja koji će biti zaduženi za specifične segmente.

Tako će novinar Daško Milinović voditi sofa intervjue s karikaturistama Predragom Koraksićem Coraxom i Dušanom Petričićem.

Razgovor sa Margaret Atvud će voditi spisateljica Rumena Bužarovska poznata po temama položaja žena u različitim ulogama na Balkanu.

Spisateljica Jasminka Petrović, autorka knjige „Leto kada sam naučila da letim“, zajedno s režiserom istoimenog filma, Rašom Andrićem, gostovaće na drugoj festivalskoj večeri.

Festival i ove godine neće proći bez vrhunske selekcije regionalnih autora kao što su provokativni i ubojito duhoviti Boris Dežulović, sjajna književna kometa iz BiH Asja Bakić i visoki predstavnik novih nada književnosti zajedničkog jezika, mladi crnogorski romanopisac Ilija Đurović.

XIV Festival KROKODIL – dečji i muzički program

Dečji program po prvi put se održava u okviru letnjeg festivala. Učestvovaće četvoro pisaca iz Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Turske, ali i lokalni dečji pisci poput Srđe Anđelića Mjehura i Aleksandre Jovanović.

Program za decu u formi radionica i predavanja održaće se u parku pored Muzeja Jugoslavije od 11.00 u petak i subotu, 17. i 18. juna.

Za muzički program festivala biće zaduženi Marčelo i Ana Ćurčin, oboje poznati po specifičnoj vrsti naracije koja odlikuje njihovo muzičko stvaralaštvo.

Program pogledajte na OVOM LINKU.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.