Naslovna » Izlasci » Festivali » 56. Bitef: Mi – junaci rada svog
56. Bitef: Mi - junaci rada svog
56. Bitef: Mi - junaci rada svog

56. Bitef: Mi – junaci rada svog

Od 23. septembra do 2. oktobra 2022. biće održan 56. BITEF, a u glavnom programu festivala biće devet predstava iz Evrope, Meksika i Srbije.

Tematski fokus festivala, koji će se održati pod sloganom „Mi – junaci rada svog“, baviće se pitanjem rada u savremenom društvu: gubitak posla, prekarni rad, tržište rada posle pandemije, profesionalne prekvalifikacije… Posebnu celinu činiće predstave koje tretiraju pitanje rada u samim izvođačkim umetnostima.

U skladu s tematskom, i estetska linija tretira fenomen rada. Ona se konkretno svodi na različite oblike dehijerarhizacije, demokratizacije stvaralačkog procesa. To posebno dolazi do izražaja u tzv. devised pozorištu, onom u kom su svi stvaraoci predstave, uključujući i same izvođače, od početka procesa njihovi ravnopravni koautori, unose svoje lične materijale kao građu za koncept.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica predstavio je koncept i predstave glavnog programa. Govoreći o temi festivala, istakao je kako je pitanje rada usko povezano sa svim problemima sa kojima se u poslednje vreme suočavamo, bilo da se radi o pandemiji ili ratovima.

Medenica je dodao i to da će beogradska publika ove godine moći da pogleda predstave nekih od najznačajnijih imena evropskog i svetskog pozorišta kao što su Kejti Mičel, Aleksander Zeldin i Jan Martens. Ono što je kuriozitet 56. izdanja festivala je to što su svi autori i autorke (ne računajući domaće stvaraoce) prvi put u Beogradu.

Prateći programi

Pored tradicionalnih pratećih programa kao što su „Susreti sa autorima“ i „Polifonija“, ove godine će se održati i plenarni sastanak organizacije IETM, što će biti prilika da se vodeći pozorišni profesionalci iz celog sveta okupe u Beogradu. Reč je o četvorodnevnom događaju sa više od 500 učesnika pod sloganom „Work Hard, Live Harder!“ i u okviru kojeg će se organizovati stručne tribine, predavanja, radionice i drugi vidovi razmene iskustava između pozorišnih radnika iz svih krajeva sveta.

Tema sastanka je usko vezana za temu ovogodišnjeg Bitefa, koji se bavi pitanjem rada u savremenom društvu, ali i umetnosti. Učesnici sastanka će pokušati da pronađu odgovore na pitanja kao što su: U kakvom stanju je tržište rada u današnjem kasnom kapitalizmu? Kakav je efekat neoliberalne eksploatacije na društva u celini? Šta se dešava sa pravima radnika i uslovima njihovog rada nakon pandemije? Kako se rad transformisao u izvođačkim umetnostima i pozorištu? Kako se postiže stabilnost i predvidljivost u svetu koji se dramatično menja?

U okviru plenarnog sastanka IETM biće organizovana i „Pitchorama“, poseban program namenjen srpskim, ali i umetnicima iz celog sveta, u okviru kojeg će oni imati priliku da predstave svoje projekte i pronađu partnere za njihovu realizaciju.

56. Bitef – glavni program

56. Bitef - glavni program

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.