Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Garden Sessions u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, jul 2022.
Garden Sessions 2022 u Botaničkoj bašti "Jevremovac"
Garden Sessions 2022 u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

Garden Sessions u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, jul 2022.

Centar beogradskih festivala – CEBEF priprema drugi deo ovogodišnje serije koncerata pod nazivom Garden Sessions u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Od 23. do 29. jula 2022. publiku očekuju nastupi popularnih i rado slušanih izvođača:

  • Kolja i Grobovlasnici (23. jul),
  • Dado Topić – Time After Time (24. jul),
  • Zvonko Bogdan (25. jul),
  • Zoe Kida (26. jul),
  • Saša Kovačević (27. jul),
  • Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić – klavirski duo (28. jul) i
  • Del Arno Band (29. jul).

Ulaz u koncertni prostor je iz Ulice Vojvode Dobrnjca. Ulaznice za sve koncerte mogu se nabaviti na sajtu tickets.rs, Ticket Vision prodajnim mestima, kao i na blagajni Botaničke bašte „Jevremovac“.

Kolja i Grobovlasnici

Seriju julskih koncerta Garden Sessions 23. jula otvara Nikola Kolja Pejaković, poznat kao glumac i režiser, ali, pre svega, po scenarističkom radu na filmovima „Lepa sela lepo gore“, „Rat uživo“, „Ledina“ i hit seriji „Vratiće se rode“, uporedo je na muzičkoj sceni stekao status kultnog autora već sa prvim albumom „Mama, nemoj plakati“ (2002), snimljenim pod imenom Kolja i Smak Belog dugmeta.

Pejaković je svoj osoben autorski izraz nastavio sa pesmama poput „Haljinice boje lila“ i „Eto, udade se ti za konja“ na podjednako izazovnom drugom albumu „Kolja“ (2009). Tek nakon trećeg albuma „Grobovlasnici“ (2013), Kolja je osetio da je vreme da se sa svojim bendom susretne uživo sa publikom – Pejakovićev prvi koncert u karijeri uspešno se odigrao 21. marta 2015. godine u ispunjenom beogradskom Domu sindikata, gde ga je pratio bend Grobovlasnici.

Konačno, Kolja je kultni status učvrstio kod publike i kritike odlično prihvaćenim četvrtim albumom „4 prsta“, a izdvojile su pesme „Može malo sutra“, „Ala je lep ovaj svet“ (na stihove Jovana Jovanovića Zmaja) i „Svaku noć je isti mrak“.

Dado Topić

Dado Topić će nastupiti drugog dana serije koncerata Garden Sessions, 24. jula u Botaničkoj bašti. On je svojim delovanjem obeležio generacije rok muzičara, jedan je od najautentičnijih muzičara ex-yu prostora.

Bio je član grupa Đavolji eliksiri, Dinamiti, Korni grupa, Tajm. Dado Topić snimio je jedan od najvećih ex-Yu hitova „Flojd“ Zorana Simjanovića, napisan za film „Nacionalna klasa“ reditelja Gorana Markovića.

Zajedno sa Slađanom Milošević, Topić je za Pesmu Evrovizije snimio pop pesmu „Princeza“ koja se pojavila na maksi singlu. Uspeh te saradnje doveo je do objavljivanja zajedničkog CD-a na kome se nalazi izbor pesama iz karijere Slađane i Dade. Danas, Dado Topić poseduje istu snagu i sa pravom nosi epitet „jugoslovenskog Igija Popa“.

Zvonko Bogdan

Kralj tamburaške muzike, Zvonko Bogdan, održaće koncert 25. jula u Botaničkoj bašti. Poznat kao „bard panonske šansone“ obradovaće publiku svojim evergrin numerama, posebno poznat po pesmi „Ej, salaši na severu Bačke“.

Publika će moći da uživa uz nezaobilazne tamburaške klasike u njegovom repertoaru: „Fijaker stari“, „Ne vredi plakati“, „U tom Somboru“, „Vratiće se rode“, „Ko te ima, taj te nema“…

Zoe Kida

Svoj prvi solistički koncert u Beogradu održaće 26. jula u Botaničkoj bašti poznata pevačica Zoe Kida, koja je uz Konstraktu bila glavni vokal legendarne grupe Zemlja gruva. Zoe Kida (Ana Radonjić) je srpska pevačica, tekstopisac, dizajner, a bila je i članica grupa Mistejk Mistejk, Svi na pod, Sevdah Bejbi.

Saša Kovačević

Jedan od najpopularnijih pevača Balkana, Saša Kovačević, nastupiće u Botaničkoj bašti 27. jula. Prvo pojavljivanje na televiziji imao je 2004. godine na festivalu Sunčane skale.

Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada, a snimio je mnoge hitove koji beleže višemilionske preglede na mreži YouTube.

Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić

Uvek zanimljiv klavirski duo očekuje publiku 28. jula – Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić nastupiće zajedno u Botaničkoj bašti. Vasil Hadžimanov je pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, nezaobilazna je, povezujuća karika srpskog džeza, sa kraja dvadesetog veka i početka novog milenijuma.

Pre sedam godina započeo je saradnju sa Bojanom Zulfikarpašićem. Njih dvojica, kao klavirski duo, nastupaju u Beogradu, Novom Sadu i Parizu i nailaze na jednoglasno sjajne kritike publike i kritičara. Sva izdanja i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Bojan Zulfikarpašić (poznat i kao Bojan Z) je srpski džez pijanista. U Francuskoj živi od 1988. godine, gde mu je 2002. uručen orden Francuskog ministarstva kulture. Dobitnik je nagrade „European Jazz Prize“ za 2005. godinu – za najboljeg evropskog džez muzičara, kao i mnogih drugih priznanja u Francuskoj i u Evropi. Poslednjih godina se uspešno bavi i producentskim poslom, naročito na nagrađivanim albumima Mišela Portala i Amire Medunjanin.

Del Arno Band

Garden Sessions u Botaničkoj bašti ove godine zaokružuje 29. jula Del Arno Band koji su osnovali braća Vladan i Jovan Matić 1986. u Beogradu. Grupa je usmerena ka melodijskoj „roots“ muzici i prvi je autorski rege bend na prostorima bivše Jugoslavije.

Prvi nastup u Beogradu grupa je imala 1987. u klubu Akademija. Objavili su album „Igraj dok te ne sruše“ 1989, zatim 1991. singl-vinil sa pesmama „Bi-Bap“ i „Putujem“, a sledeće godin grupa objavljuje drugi album „Godina majmuna“. Godine 1993. objavljuju dve nove pesme „Iza ugla“ i „D.A.B. in DUB“, a 1995. sa potpuno obnovljenom postavom grupa objavljuje album „Reggaeneracija“ – „DAB je tu da spaja“, „Više nego život“, „Preko“, „Dim iz moje lule“ i obrada pesme „Treći svijet“ grupe „Haustor“ su neke od pesama koje su uticale na porast popularnosti Del Arno Band-a.

Sredinom marta 2006. godine grupa je izdala album „Vreme vode“, a 2011, povodom svog 25-rođendana, grupa je objavila singl „Horoskop“. U maju 2017. godine Del Arno Band, zajedno sa Nemanjom Kojićem (Hornsman Coyote) objavljuje singl „Još uvek ima nade“. Grupa je u međuvremenu svirala na brojnim festivalima, u zemlji i regionu, sa velikanima regea.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.